Slaap en kinderen

Tussen geboorte en volwassenheid verandert het slaappatroon sterk. In het algemeen wordt de totale slaapduur per dag minder, maar ook zijn er veranderingen binnen de slaap zelf. Dit slaappatroon binnen een nacht ondergaat vooral in het eerste aantal jaren grote veranderingen. Gelukkig slapen de meeste kinderen goed. Toch kunnen er zich bij sommige kinderen op verschillende leeftijden slaapproblemen voordoen. Om slaapproblemen van een groeiend kind te begrijpen is het nuttig om te weten hoe de slaap verandert met de leeftijd. Wat voor soort slaapproblemen treden er op bij kinderen en hoe kan je proberen om deze op te lossen. Je leest er meer over op de volgende pagina's:

Slaap van baby tot puberteit

Gezin met 2 kinderen in de natuur wandelend

Wat moet je weten over het natuurlijke slaappatroon van kinderen? Hoe verandert de slaap naarmate je kind ouder wordt?

Lees meer

Praten in slaap, tandenknarsen, hoofdbonken

Een kind dat buiten op de grond ligt met herfstbladeren om zich heen

Vertoont je kind opvallend gedrag tijdens het slapen, zoals tanden knarsen, bonken met het hoofdje of praat zij/hij in de slaap?

Lees meer

Slaapapneu bij kinderen: slaperigheid en hyperactiviteit

Lachend kind met open mond

Ca. 2% van alle kinderen lijden aan slaapapneu. Verstoorde slaap leidt tot slaperigheid overdag. Slaperige kinderen worden hyperactief.

Lees meer

In- en doorslaapproblemen bij pubers

Jongen in de puberteit

Laat naar bed en 's ochtends moeite met opstaan... Wat moet je weten over de slaap van tieners? Welke tips helpen pubers om voldoende slaap te krijgen? Lees meer

In- en doorslaapproblemen bij kleine kinderen

Slapende dreumes

Veel baby’s en kinderen hebben wel eens last van problemen met inslapen of doorslapen. Met welke tips zorg je ervoor dat je kind beter slaapt? Lees meer

Slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, bedplassen

Meisje

Slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, bedplassen zijn slaapproblemen die in de diepe slaap optreden.

Lees meer