Het Rusteloze Benen Syndroom

Het rusteloze benen syndroom (RBS, ook wel bekend onder de Engelse naam Restless Legs of RLS) is een neurologische aandoening. Het wordt gekenmerkt door een onbedwingbaar gevoel de benen te moeten bewegen en is erg hinderlijk. Vaak gaat dit gepaard met een vervelend, kriebelend of pijnlijk gevoel diep in de benen, soms in armen en/of romp.De symptomen komen alleen voor in rust en verminderen als het betreffende lichaamsdeel wordt bewogen. De meeste klachten komen voor in de avond en nacht en verstoren daarmee de slaap.

 

Hoewel men nog niet veel weet over de achterliggende oorzaak heeft het waarschijnlijk te maken met een verstoring in de dopamine huishouding van sommige zenuwcellen in het deel van de hersenen dat de bewegingen bestuurt. De chemische stof dopamine zorgt voor de overdracht van informatie van de ene hersencel naar de andere.

 

Bepaalde ziektes als diabetes, nierproblemen of reuma kunnen de kans op het ontwikkelen van RBS vergroten. Maar ook zwangerschap of een te laag ijzer gehalte in het bloed, zoals bij bloedarmoede, zijn risicofactoren.

 

Mensen die lijden aan RBS hebben ook vaak last van ritmisch optredende spiertrekkingen in de ledematen, aangeduid met de Engelse naam Periodic Limb Movement Disorder (PLMD). De spiertrekkingen komen tijdens de slaap voor en treden om de 20 tot 30 seconden op.

 

 

Lees verder:


Behandeling van rusteloze benen

Hoe wordt het rusteloze benen syndroom behandeld? En wat kan je zelf doen om klachten te verminderen? Lees meer

Rusteloze benen: handige links

Hier vind je een aantal handige links voor meer informatie over het rusteloze benen syndroom.

Lees meer


Lees ook:

Waarom helpt een slaaptherapie beter dan pillen tegen slecht slapen?

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter..

Lees meer

Welke slaapmiddelen op recept zijn er en hoe werken ze?

In Nederland worden als slaapmiddel veelal de zogenaamde benzodiazepinen en "Z-slaapmiddelen" voorgeschreven. Hoe werken slaapmedicijnen en wat zijn risico's? Lees meer

Slaapproblemen bij vrouwen: Wat moet je weten?

Vrouwen hebben vaker slaapproblemen dan mannen. Wat kan je doen als je slecht slaapt tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang? 

Lees meer

Slecht slapen: Helpen slaappillen van de drogist?

Slecht slapen: Is het handig om melatonine te gebruiken?

Melatonine is een natuurlijk hormoon en speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Lees meer

Slaap en ouderen: Hoe verandert ons natuurlijk slaappatroon?

Ons natuurlijk slaappatroon verandert naarmate we ouder worden. De kans op slaapproblemen neemt toe. Wat moet je weten over slaap en ouder worden? Lees meer