Slaap en de biologische klok
Op 25 oktober gaat de wintertijd in. Met onze tips ben je goed voorbereid en kan je vermoeidheid door de tijdswisseling voorkomen.
Vaker wakker liggen, meer dromen, zonder wekker wakker worden - veel mensen slapen tijdens de coronacrisis anders dan zij gewend zijn. In Trouw leggen slaapexperts, waaronder Winni Hofman van Somnio, uit hoe dat komt en wat je kan doen om toch zo goed mogelijk te slapen in deze periode. Lees het artikel hier
Wat kan je doen om snel aan de zomertijd te wennen? 8 praktische tips
De situatie rondom COVID-19 verandert snel en brengt voor veel mensen zorgen en onrust met zich mee. Daarnaast ook een veranderde dagelijkse routine. Goed en voldoende slapen kan nu lastig zijn, terwijl we de slaap juist hard nodig hebben. Wat kunnen we doen om ondanks de onrustige situatie zo goed mogelijk te slapen?
Het is (bijna) vakantie. Heerlijk! Even je koffer pakken en dan lekker met het vliegtuig naar Thailand, Zuid-Amerika of een andere verre bestemming. Helaas ligt dan een vervelend verschijnsel op de loer: jetlag. Je bent moe, het slapen gaat slecht en je kunt zelfs maagklachten krijgen. Waar komen die jetlagklachten vandaan?
Met gezonde slaap haal je veel meer uit je dag. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Slaap komt nu eenmaal niet op commando. Somnio slaapconsulent Winni Hofman leert je tijdens een gratis webinar hoe je gezond kunt (blijven) slapen.
Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman pleit voor een permanente wintertijd. Waarom dat beter is voor onze gezondheid lichtte Winni vanmorgen toe in de NPO 1 uitzending 'Goedemorgen Nederland’. Kijk het item terug.
Tot maart 2019 moet het kabinet kiezen: Willen we in Nederland van de zomertijd af? Of deze juist permanent invoeren? Op het eerste gezicht lijkt de keuze voor permanente zomertijd aantrekkelijk: ’Heerlijk dat extra uurtje licht ’s avonds in de zomer’. We moeten ons echter ook de nadelen hiervan realiseren. In de winter zou de zon dan pas rond 10 uur op gaan. Wat betekent voor ons lichaam?
Wintertijd: Wat betekent het verzetten van de klok voor de biologische klok in ons lichaam? Slaapexpert scheiden feiten van fabels.
Met geen moglijkheid voor 3 uur ’s nachts inslapen en ’s ochtends niet uit bed kunnen komen, zelfs niet als je naar je werk moet of je kinderen naar school moet brengen - voor een aantal mensen is dat de dagelijkse realiteit. Oorzaak hiervoor kan een slaapstoornis zijn waarbij je biologische ritme vertraagd is en dus niet gelijk loopt met het omgevingsritme: het zgn. vertraagde-slaapfasesyndroom (oftewel in het Engels: Delayed Sleep Phase Syndrome).