Slaappillen

Als je gedurende langere tijd niet kan slapen is het nemen van een slaapmiddel vaak het eerste waar je aan denkt. Slaapmiddelen lossen het slaapprobleem echter niet op, maar verdoezelen het alleen maar.

De oorzaak van het probleem wordt niet aangepakt.

 

Sinds 2009 worden slaapmiddelen daarom ook alleen nog maar in zeer speciaal omschreven gevallen vergoed in het basispakket. In de officiële richtlijn voor huisartsen staat dat “slaapmiddelen alleen in noodsituaties kortdurend, d.w.z. niet langer dan 2 weken, gebruikt dienen te worden”. Desondanks gebruiken veel mensen slaappillen en zijn er meer dan honderdduizend Nederlanders zelfs aan verslaafd.

 

Er bestaan vele soorten slaapmiddelen, variërend van kruidenmiddelen, homeopathische slaapmiddelen en slaappillen die alleen op doktersrecept zijn te verkrijgen. Wij geven je een overzicht van deze middelen. 

 

 

Welke slaapmiddelen op recept zijn er en hoe werken ze?

tabletten

In Nederland worden als slaapmiddel veelal de zogenaamde benzodiazepinen en "Z-slaapmiddelen" voorgeschreven.

Lees meer

Waarom worden slaapmedicijnen meestal niet vergoed?

vraagteken

Wat moet je weten over slaappillen van de drogist?

slaapmiddelen: capsules en tabletten

Melatonine als slaapmiddel  - een goed idee?

Illustratie van de hersenen

Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen? Lees meer


Een slaaptherapie helpt beter dan pillen

 

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter. 

 

Volg de Somnio slaaptherapie gemakkelijk online.