Slapeloosheid

Kom je niet in slaap of wordt je 's nachts wakker en kan je niet meer slapen? Slapeloosheid komt heel vaak voor. Bijna 1 op de 10 volwassenen heeft er chronisch last van. Gelukkig is het mogelijk om weer beter te leren slapen.

 

 

Wanneer spreek je van slapeloosheid?

 

Wanneer je aan slapeloosheid lijdt, dan heb je problemen met het inslapen of/en doorslapen:

  • niet in kunnen slapen in het begin van de nacht
  • ‘s nacht wakker worden en niet meer kunnen slapen 
  • te vroeg wakker worden en niet meer in slaap komen
  • onrustig slapen en 's ochtends niet uitgerust wakker worden

Heb je regelmatig drie of meer dagen van de week last van een of meerdere van deze klachten - zonder dat er een duidelijke oorzaak voor is, zoals stress of een ziekte? Ben je als gevolg van de slechte nachten overdag slaperig en moe? Dan heb je last van slapeloosheid.

 

 

Tijdelijke of chronische slapeloosheid?

 

Vaak is slapeloosheid kortdurend en heeft het te maken met (tijdelijke) stress, problemen of ziekte. Duurt de slapeloosheid slechts kort, dan kan het probleem vanzelf over gaan of kunnen een aantal tips je helpen om beter te slapen. Wanneer het slaapprobleem 2 maanden of langer duurt, dan kan het chronisch worden. De verwachting dat het slapen weer moeilijk zal gaan, verkeerde gewoontes of gewoon niet meer kunnen ontspannen in bed kunnen het slaapprobleem in stand houden.

 

 

Bang voor slechte nachten

 

Met een slaapprobleem kom je gauw in een negatieve spiraal terecht van slecht slapen en angst voor meer slechte nachten. Je maakt je zorgen over het slapen, je gaat met tegenzin naar bed of je bent gewoon het vertrouwen erin kwijt dat het slapen goed zal lukken. Zo lig je (misschien onbewust) gespannen in bed - en kom je dus weer moeilijk in slaap. Negatieve verwachtingen worden zo weer bevestigd en steeds hardnekkiger.

 

 

Gewoontes en gedrag

 

Als reactie op slaaptekort ontstaan vaak gewoontes die de slaapproblemen in stand houden. Ga je af en toe eerder naar bed gaat of blijf je ’s ochtends langer in bed liggen om nog wat slaap ‘in te halen’, dan wordt je slaappatroon gauw onregelmatig. Je biologische klok kan zo verstoord raken en zo blijf je slecht slapen. Blijf je uren wakker in bed liggen, kijk je 's nachts filmpjes op je tablet, of ga je overdag steeds minder doen, dan draagt dat niet bij tot een betere slaap.

 

 

Doorbreek de vicieuze cirkel

 

Door negatieve gedachten en verwachtingen, verkeerde gewoontes of gewoon niet meer kunnen ontspannen blijf je slecht slapen. Je zit vast in een vicieuze cirkel die het slaapprobleem in stand houdt. Zonder hulp kom je er vaak moeilijk uit.

 

Goed nieuws: Je kan er wat aan doen. Met de juiste aanpak kan je het slechte slaappatroon doorbreken en in een positieve spiraal terecht komen: van gewoontes die een goede slaap bevorderen, positievere gedachten rondom het slapen, weer ontspannen naar bed gaan en een groeiend vertrouwen dat het slapen goed kan gaan.

 

 

Slapeloosheid aanpakken: Hoe slaap je weer beter?

 

De beste manier om dat patroon te doorbreken is een slaaptherapie. In vaktermen heet deze aanpak cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid. Uit talrijke wetenschappelijke studies is gebleken dat een slaaptherapie de meest effectieve behandeling is voor slapeloosheid en op de lange termijn beter helpt dan slaappillen.

 

Volg de Somnio online slaaptherapie om direct aan de slag te gaan met deze effectieve oplossing en leer beter slapen onder begeleiding van professionele slaaptherapeuten met jarenlange ervaring.

 

Je volgt de slaaptherapie op het moment dat het voor jou goed uit komt, vanuit thuis of waar je maar wil. Somnio is geen zelfhulp programma. Je wordt begeleid door een ervaren slaaptherapeut, die de adviezen afstemt op jouw situatie, je aanmoedigt om de adviezen toe te passen, antwoordt op je vragen en je feedback geeft over je voortgang.

 

Samen komen we er uit!

 


Lees ook:

Waarom helpt een slaaptherapie beter dan pillen tegen slecht slapen?

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter..

Lees meer

Welke slaapmiddelen op recept zijn er en hoe werken ze?

In Nederland worden als slaapmiddel veelal de zogenaamde benzodiazepinen en "Z-slaapmiddelen" voorgeschreven. Hoe werken slaapmedicijnen en wat zijn risico's? Lees meer

Slaapproblemen bij vrouwen: Wat moet je weten?

Vrouwen hebben vaker slaapproblemen dan mannen. Wat kan je doen als je slecht slaapt tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang? 

Lees meer

Slecht slapen: Helpen slaappillen van de drogist?

Slecht slapen: Is het handig om melatonine te gebruiken?

Melatonine is een natuurlijk hormoon en speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Lees meer

Slaap en ouderen: Hoe verandert ons natuurlijk slaappatroon?

Ons natuurlijk slaappatroon verandert naarmate we ouder worden. De kans op slaapproblemen neemt toe. Wat moet je weten over slaap en ouder worden? Lees meer