In- en doorslaapproblemen bij kleine kinderen

Veel baby’s en kinderen hebben wel eens last van problemen met slapen. Bij baby’s en kleuters gaat het daarbij meestal om problemen met inslapen of doorslapen. Vaak gaat het vanzelf weer over, maar de problemen kunnen soms ook langere tijd aanhouden. In veel gevallen hangen deze problemen samen met ingeslopen (verkeerde) gewoontes rondom slapen. Voor ouders kan het moeilijk zijn om op een goede manier om te gaan met een huilende baby‘s nachts of met kinderen die telkens weer uit bed komen.

Slaaptips voor baby's en peuters

  • Laat de baby op een vaste en rustige plek slapen.
  • Doe geen drukke spelletjes voor het naar bed gaan, zodat het kindje niet te actief is als het naar bed moet.
  • Maak gebruik van een duidelijk slaapritueel, waarbij je in een vaste volgorde een aantal dingen doet. Bijvoorbeeld eerst verschonen en pyjama aan, dan wassen/tandjes poetsen, en vervolgens een verhaaltje voorlezen.
  • Sommige baby’s houden ervan om nog wat zachte geluiden te horen tijdens het inslapen, zoals bijvoorbeeld een muziekdoosje.
  • Laat de baby zoveel mogelijk zelf in slaap vallen. Een beetje huilen is daarbij heel gewoon, maar pas op dat het kindje niet overstuur raakt, want dat maakt het weer opnieuw inslapen alleen maar moeilijker.

Slaap van baby tot puberteit

Wat moet je weten over het natuurlijke slaappatroon van kinderen? Hoe verandert de slaap naarmate je kind ouder wordt?

Praten in slaap, tanden knarsen, hoofdbonken

Vertoont je kind opvallend gedrag tijdens het slapen, zoals tanden knarsen, bonken met het hoofdje of praat zij/hij in de slaap?

Slaapapneu bij kinderen

Ca 2% van alle kinderen lijden aan slaapapneu. Verstoorde slaap leidt tot slaperigheid overdag. Slaperige kinderen gedragen zich anders dan slaperige volwassenen: Zij worden hyperactief.

In- en doorslaapproblemen bij pubers

Laat naar bed en 's ochtends moeite met opstaan... Wat moet je weten over de slaap van pubers? Welke tips helpen om in de puberteit voldoende slaap te krijgen?

Slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, bedplassen

Slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, bedplassen zijn slaapproblemen die in de diepe slaap optreden.


Misschien vind je ook de volgende onderwerpen interessant:

Melatonine als slaapmiddel  - een goed idee?

Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Slapeloosheid - wat is het en hoe kom je ervan af?

's Nachts wakker liggen en niet meer in slaap kunnen komen is een probleem wat heel veel mensen kennen. Slapeloosheid is goed te behandelen.

Waarom een slaaptherapie beter helpt dan pillen en middeltjes

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter.

Wat moet je weten over slaappillen van de drogist?