Somnio slaapexperts in de media

Slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie, wordt regelmatig door journalisten gevraagd om recent slaaponderzoek toe te lichten en vragen over slaap te beantwoorden. Hieronder vind je een selectie van artikelen en interviews met Winni. 

 

 

"Natte sokken voor een koel hoofd: dit zijn jullie tips tegen plaknachten" Nu.nl artikel met Somnio slaapexpert Winni

Met de zomerse temperaturen zijn veel mensen aan puzzelen: Hoe houd je je slaapkamer koel en wat helpt om ondanks de warme goed in slaap te komen? De redactie van Nu.nl zette een aantal tips en trucjes van lezers op een rijtje. Terwijl de een zweert bij een verfrissend plons in natuurwater voor het slapen, raadt een andere lezer juist een warme douche aan. Wat weten we hierover vanuit de wetenschap? Slaapdeskundige Winni Hofman van Somnio lichtte het toe. 

 

Lees het artikel: 'Natte sokken voor een koel hoofd: dit zijn jullie ervaringen tegen plaknachten'. Gepubliceerd op nu.nl, 10 jun 2023. 

 

meer lezen

Ervaringsbericht slapeloosheid en Somnio slaaptherapie in Gezinsgids

Corina (36) sliep al langere tijd slecht. Inslapen duurde vaak een uur en daarnaast werd ze ook regelmatig 's nachts wakker. Het kon wel 1,5 uur duren voordat ze weer in slaap kwam. Toen Corina ontdekte dat ze vergoeding kon krijgen voor een slaaptherapie bij Somnio besloot de schrijfster haar ervaringen met slapeloosheid en de Somnio slaaptherapie te delen. 

Haar artikel verscheen in april 2023 in de Gezinsgids. Je kunt Corina's ervaringsbericht hieronder downloaden en lezen:

meer lezen

Gratis webinar 'Een betere slaapkwaliteit in elke levensfase'

Hoe zorg je voor een gezonde slaap? Dat leer je in het webinar 'Een betere slaapkwaliteit in elke levensfase', verzorgd door huisarts Tamara de Weijer en slaapexperts dr. Winni Hofman van Somnio en dr. Merijn van de Laar van Zorg voor Slaap. Je krijgt veel nuttige informatie en vooral ook praktische tips rondom het slapen. Mis het niet!

 

Onder andere komen de volgende onderwerpen aan bod: Hoe ziet de gezonde slaap eruit, afhankelijk van de leeftijd? Wat kan je doen als je last hebt van slapeloosheid? Wat helpt bij nachtmerries? Welke tips helpen om goed te slapen tijdens de overgang? Hoeveel slaap hebben we nodig? Wat kan je slaap in de weg staan? En nog veel meer!

 

Het webinar is opgenomen in samenwerking met VGZ en Albert Heijn en nog een maand online beschikbaar. Kijk het nu hier terug: 

 

meer lezen

Slapen bij hitte: Wat helpt? Radio Veronica Ook Goeiemorgen

Wat helpt er op een hete zomerdag om de slaapkamer én je lichaam af te koelen zodat je kan slapen? 

  • Wat is een gunstige slaapkamertemperatuur?
  • Op welk tijdstip zet je de ramen het beste open?
  • Helpt koud douchen?
  • En warme thee?
  • Kan je pittig eten beter vermijden? 
  • Hoe zit het met alcohol? 

Slaapexpert Winni Hofman van Somnio legde het uit tijdens de ochtendshow 'Ook Goeiemorgen' met presentator Tim Klijn op Radio Veronica, uitgezonden 14-07-2022. Luister hieronder naar het fragment met Winni over goed slapen ondanks hitte:

 

meer lezen

NRC: "De Grote Hittegids: met deze tips kom je warme dagen door"

Lachend kindje wordt nat gesproeid op een zomerse dag

Hoe kom je het beste de dag en de nacht door bij temperaturen van meer dan 30 graden? Helpt een siësta, je polsen onder de kraan houden, een bevroren fles water voor de ventilator? Lees alles over omgaan met hitte in 'De Grote Hittegids’ van de NRC.

 

Slaapexpert Winni Hofman van Somnio werkte hieraan mee en beantwoorde de vraag ‘Is slapen met de airco of ventilator aan ongezond?’

 

 

Lees: De Grote Hittegids: met deze tips kom je warme dagen door - NRC

meer lezen

'Hoe je als avondmens omgaat met de 9-5 werkmentaliteit' - Minder Werken podcast met Somnio slaapexpert Winni

Hoe vind je de juiste balans tussen werk en privé – daarover gaat de Minder Werken Podcast met Anna van den Breemer, journalist voor de Volkskrant. Deze week sprak Anna met slaapexpert Winni Hofman van Somnio over avondmensen.  

 

Als avondmens slaap je van nature laat en ontwaak je ook pas later in de ochtend. Later op de dag ben je vaak juist nog actief en productief.

 

Hoe komt het eigenlijk dat er avond- en ochtendmensen zijn? Welke rol speelt hierbij de biologische klok? Kunnen externe factoren je slaap/waakritme beïnvloeden, bijvoorbeeld cafeïne of licht?

 

Soms lijkt het dat er in de maatschappij een voorkeur is voor ochtendtypes. Zou het voor iedereen beter zijn om vroeg op te staan? Of kan je je werktijden beter afstemmen op je interne slaap/ritme, als dat mogelijk is? En wat is voor werkgevers handig om te weten over avondmensen?

  

Dit en nog veel meer kom je te weten in de podcastaflevering 'Hoe je als avondmens omgaat met de 9-5 werkmentaliteit'. Luister hier:

 

meer lezen

Hoe pas je na de vakantie je slaapritme aan? Blok&Toine NPO Radio 1

De zomervakantie is voorbij. We moeten weer terug in ons gewone ritme komen. Overdag werken, naar school gaan of andere activiteiten weer oppakken betekent vaak ook je slaapritme hieraan aanpassen. Dat leidt soms tot slaapproblemen.

 

Wat helpt om weer in je ritme te komen? Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig om goed te presteren? Wat kunnen slaapapps voor je doen? En zijn er tips die helpen om minder te piekeren wanneer je niet in slaap komt? 

 

Somnio slaapexpert Winni Hofman geeft hierop antwoord tijdens het radioprogramma Blok&Toine op NPO Radio 1. Luister hieronder naar de uitzending van 23-8-2021: 

 

meer lezen

Lekker slapen op vakantie: Radio 5 interview

Vakantie! Heerlijk: Rust, ontspanning, leuke activiteiten... vanuit thuis of even lekker weg naar een andere plek. Ga je op reis, dan betekent dat ook wennen aan het slapen in een andere omgeving.

 

Een ander bed, vreemde geluiden, meer of minder licht dan thuis. Ons brein reageert op nieuwe prikkels. Hierdoor kunnen we de eerste nacht in een ander bed alerter zijn en minder vast slapen. Dit wordt het first night effect genoemd. Slaaponderzoeker Winni Hofman van Somnio vertelt hoe dit komt en wat je kan doen om ook in een andere omgeving zo goed mogelijk te slapen. Luister naar Open Huis, NPO radio 5, uitgezonden op 29-06-2021:

meer lezen

'Hoe slaap je goed in een vreemd bed?' AD artikel

Voor veel mensen staat de vakantie voor de deur. Als je op reis gaat, dan slaap je de eerste nacht in een ander bed mogelijk minder vast dan thuis. Dit wordt ook 'het first night effect' genoemd. Somnio slaapexpert Winni Hofman legt uit hoe het komt en wat je kan doen om ook in een ander bed zo goed mogelijk te slapen.

 

Lees het artikel in AD: Hoe slaap je goed in een vreemd bed? 

 

meer lezen

EK voetbal en jetlag - NPO 2 radiointerview met Winni

Het EK voetbal is in volle gang. De wedstrijden vinden plaats in elf verschillende Europese steden, die ook in verschillende tijdszones liggen. Krijgen de spelers hierdoor te maken met jetlag? En wat betekent dat voor hun sportprestaties? Emmely de Wilt, presentator van radioprogramma ‘Het oor wil ook wat’ op NPO 2 vroeg het aan Somnio slaapexpert Winni Hofman. Luister hier naar het interview:

 

 

meer lezen

“Pilletjes, sport, glas warme melk: hoe je slaapgebrek het best aanpakt” RTL Nieuws met Winni

Veel mensen slapen af en toe slecht, de een vaker dan de ander. Ook de coronapandemie kan invloed hebben op de slaap: Sommigen slapen nu juist beter, terwijl anderen door onzekerheid, stress of een veranderde levensstijl juist meer wakker liggen. Wat kan je daar het beste aan doen?

 

In een bijdrage voor RTL Nieuws zette journalist Reinoud Broekhuijsen een aantal do’s and don’ts voor een goede nachtrust op een rijtje. Hiervoor interviewde hij ook slaapexpert Winni Hofman van Somnio over der werking van melatonine. 

 

 

meer lezen

'De coronacrisis zorgt voor slaapproblemen. Of toch niet?' Parool artikel

Sinds de opkomst van het coronavirus leven we in onzekere tijden. Veel mensen ervaren meer stress. Wat betekent dat voor onze slaap? Slapen we allemaal slechter? Dat blijkt niet zo te zijn. Slaapexperts Winni Hofman van Somnio en Eus van Someren vertelden in het Parool wat hoe de coronacrisis de slaap van goede en slechte slapers beïnvloeden.  

 

 

Lees het artikel De coronacrisis zorgt voor slaapproblemen. Of toch niet?

 

 

Verschenen 22 november, 2020

Maak thuiswerken makkelijker met een powernap | Linda artikel

Slapende vrouw

Kan je je dag zelf indelen, bijvoorbeeld omdat je tegenwoordig thuis werkt? Misschien heb je dan al eens een powernap overwogen.

 

Wat is een powernap?

Een powernap is een dutje van niet langer dan 20 minuten. Je slaapt dan alleen licht. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk en prettig wakker wordt. Na zo’n powernap ben je alerter en kan je je weer beter concentreren.

 

Waar moet je op letten?

Ga niet op willekeurige momenten van de dag dutten. Heb je behoefde aan een powernap, plan het dutje dan in op een vast tijdstip. In ieder geval voor 15 uur – zo kan je ook ’s nachts nog slapen.

 

Linda artikel met slaapexpert Winni Hofman

Wil je meer weten over powernaps? Somnio slaapexpert Winni Hofman en neuroloog Marry Siegersma vertellen op Linda.nl hoe de ideale powernap eruitziet, wat de voordelen zijn en hoe je je het beste op een powernap voorbereidt. 

 

Lees hier het artikel: 

Dutten en door: maak thuiswerken makkelijker met een powernap

meer lezen

Snurken - RTV Drenthe interview

Wat doe je als je in bed een snurker naast je hebt en je niet in slaap komt? RTV Drenthe vroeg het aan Somnio slaapexpert Winni Hofman. Winni legt uit hoe het komt dat we snurken en wat snurken kan verminderen. Luister naar het interview:

 

meer lezen

Snoozen - Dit moet je erover weten | Avrotros artikel

3 wekkers
Drie wekkers

De wekker gaat. Een nieuwe dag! Wat doe je: Sta je direct op? Of druk je op de snoozeknop om nog even bij te komen of weer in te kunnen dutten? 

 

Snoozen is helaas niet gunstig. Het versnippert het laatste stukje van je slaap. De slaap die je nog krijgt als je weer indut is van lage kwaliteit. 

 

Wil je meer weten over snoozen en wat het met je slaap doet? Lees het artikel Snooze jij ook weleens? Dit moet je erover weten met slaapexpert Winni Hofman van Somnio, verschenen op radar.avrotros.nl op 21-08-2020.

 

Wat zijn jouw ervaringen met snoozen? Vertel het hieronder in de commentsectie.

meer lezen

Recepten voor goede slaap | De Wild in de Middag, NPO Radio 2

Het was bloedheet de afgelopen periode. Veel mensen hebben hierdoor last van “plaknachten”. Hoogste tijd om weer eens een slaapexpert te spreken, vonden de radiomakers van De Wild in de Middag op NPO Radio 2. Winni Hofman van Somnio stond hen graag te woord: Wat zijn recepten voor goede slaap? Moet je knoflook eten voor het slapen vermijden? Hoe zit het met pittig eten? Wat doet een slaapmutsje voor je slaap? En wat als je je slaapgewoontes in eens verandert, bijv. door de hitte of het werken thuis? Luister hieronder naar het interview, uitgezonden op 05-08-2020.

meer lezen

Warme plaknachten: 'Eet een pittige curry om af te koelen'

Pittige curry
Pittige curry

Hoe kom je tropische zomernachten het beste door? Nu.nl vroeg het aan slaapexpert Winni Hofman van Somnio. Winni's top 4 slaaptips voor de zomer:

 

  • "Een pittige curry als avondmaaltijd klinkt misschien wat raar, maar in veel tropische landen is dat heel normaal. Door pittig eten ga je zweten, en daardoor koelt je lichaam af."
  • "Juist een warme douche voor het slapen zorgt voor afkoeling. Hoewel een koele douche in eerste instantie lekker voelt, stimuleert het koude water de doorbloeding, waardoor je het na het douchen juist warm krijgt. Warm douchen opent daarentegen je poriën en de warmte kan daarna uit je lichaam ontsnappen."
  • "Hou de slaapkamer ook overdag donker en de slaapkamerramen dicht, zo blijft het koeler in de kamer. En zet vlak voor het slapen gaan alle ramen helemaal open als het buiten koeler is dan binnen."
  • "Hang een koele, natte en niet druipende doek voor het open raam of voor de ventilator om voor koelere lucht te zorgen. En ijswater in een kruik of in een sproeifles naast het bed kan in extreem hete nachten voor snelle afkoeling zorgen"

Lees het complete artikel hier terug: https://www.nu.nl/gezondheid/6067958/warme-plaknachten-eet-een-pittige-curry-om-af-te-koelen.html

meer lezen

"Slaap niet naakt en andere tips om de plaknacht door te komen" - Volkskrant artikel

De zomer is net begonnen, de eerste tropische nachten zijn achter de rug. Goed slapen tijdens een hittegolf blijft een uitdaging.

 

Hoe kom je warme zomernachten het beste door? Helpt een koude douche? Slaap je beter naakt of met een pyjama? Waarom kan een pittige curry als avondmaaltijd je helpen om beter te slapen? Somnio slaapexpert Winni Hofman vertelt het je in het artikel: "Slaap niet naakt en andere tips om de plaknacht door te komen", verschenen in de Volkskrant op 26-06-2020.

 

Lees hier het artikel met 10 slaaptips voor warme zomernachten.

 

meer lezen

Slaaptips voor warme zomernachten - slaapexpert Winni bij Stax&Toine, NPO Radio1

Het is warm! Je ligt te woelen in je klamme bed… Hoe komt het eigenlijk dat we tijdens hete zomernachten moeilijker in slaap komen? En welke tips helpen om tijdens een hittegolf toch de slaap te kunnen vatten?

 

Luister naar slaapexpert Winni Hofman van Somnio bij Stax&Toine op NPO Radio 1, uitgezonden op 24-06-2020:

 

meer lezen

Koel blijven tijdens tropische dagen en nachten - Nu.nl Podcast met Somnio slaapexpert

Hoe functioneer je goed tijdens een hittegolf? Hoe kom je door een tropische dag en hoe slaap je goed tijdens een hete zomernacht?

 

Boris Kingma, thermofysioloog van TNO en Somnio slaapexpert Winni Hofman geven praktische tips hoe je het beste om kan gaan met hete zomerdagen en -nachten. Luister naar de Nu.nl podcast Dit wordt het nieuws: "Hoe hou je het hoofd koel tijdens tropische dagen en nachten?"  

 

Vanaf 3:40 min hoor je de tips voor overdag en vanaf 10:30 min de slaaptips van Winni:

 

meer lezen

"Kapot van intens dromen in de crisistijd"

Droom je de laatste weken ook intensiever? ,,Dromen is het verwerken van wat je overdag hebt meegemaakt. Het is nu geen normale tijd. Je leven staat op z’n kop. De kans bestaat dat je heftiger droomt. Zeker werknemers in de zorg, want die krijgen veel emotionele zaken op zich af” vertelt Somnio slaapexpert Winni Hofman. Lees meer in het artikel "Kapot van intens dromen in de crisistijd", verschenen in het Noord Hollands Dagblad:

 

meer lezen

Waarom de coronacrisis je slaappatroon en dromen beïnvloedt? NU.nl filmpje met Somnio slaapexpert

Sinds de coronamaatregelen zijn ingegaan zitten we veel meer thuis. De dagelijkse routine is veranderd. Dat heeft ook invloed op onze slaap. Slaapexperts Winni Hofman van Somnio en Eus van Someren van het Nederlands Herseneninstituut vertellen wat de coronacrisis met onze slaap doet. Kijk het onderstaande video, verschenen op NU.nl.  

 

Kan je de video hieronder niet zien? Klik dan hier om hem op NU.nl te zien

 

 

meer lezen