Somnio slaapexperts in de media

Slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie, wordt regelmatig door journalisten gevraagd om recent slaaponderzoek toe te lichten en vragen over slaap te beantwoorden. Hieronder vind je een selectie van artikelen en interviews met Winni. 

 

 

"Kapot van intens dromen in de crisistijd"

Droom je de laatste weken ook intensiever? ,,Dromen is het verwerken van wat je overdag hebt meegemaakt. Het is nu geen normale tijd. Je leven staat op z’n kop. De kans bestaat dat je heftiger droomt. Zeker werknemers in de zorg, want die krijgen veel emotionele zaken op zich af” vertelt Somnio slaapexpert Winni Hofman. Lees meer in het artikel "Kapot van intens dromen in de crisistijd", verschenen in het Noord Hollands Dagblad:

 

meer lezen

Waarom de coronacrisis je slaappatroon en dromen beïnvloedt? NU.nl filmpje met Somnio slaapexpert

Sinds de coronamaatregelen zijn ingegaan zitten we veel meer thuis. De dagelijkse routine is veranderd. Dat heeft ook invloed op onze slaap. Slaapexperts Winni Hofman van Somnio en Eus van Someren van het Nederlands Herseneninstituut vertellen wat de coronacrisis met onze slaap doet. Kijk het onderstaande video, verschenen op NU.nl.  

 

Kan je de video hieronder niet zien? Klik dan hier om hem op NU.nl te zien

 

 

meer lezen

Wat de coronacrisis doet met onze nachtrust | Slaapexpert Winni Hofman NPO Radio 1

Slaapexpert dr. Winni Hofman van Somnio vertelt in programma Stax&Toine op NPO Radio 1 wat de coronacrisis betekent voor onze slaap. Je kunt het uitgebreide interview met Winni hieronder terugluisteren. Of via de website van NPO Radio1.

 

meer lezen

Slaapt u slecht tijdens de coronacrisis? - Trouw artikel met Somnio slaapexpert

Vaker wakker liggen, meer dromen, zonder wekker wakker worden - veel mensen slapen tijdens de coronacrisis anders dan zij gewend zijn. In Trouw leggen slaapexperts, waaronder Winni Hofman van Somnio, uit hoe dat komt en wat je kan doen om toch zo goed mogelijk te slapen in deze periode. 

 

Lees het artikel hier

 

meer lezen

Het nieuwe slapen: Waarom slapen we nu anders? | Somnio slaapexpert Winni Hofman op Q Music

Veel mensen slapen de laatste tijd anders: De een komt moeilijk in slaap en ligt veel wakker, de ander slaap juist vaster en langer. Veel mensen vertellen dat zij de laatste weken meer dromen onthouden.

 

Hoe komt het dat onze slaap ineens veranderd is? Is dit het nieuwe slapen? Kai Merckx  van Q-Music vroeg aan Somnio slaapexpert Winni Hofman. Luister hier naar het fragment van De avond van Kai Merckx, uitgezonden op 2 april 2020 op Q-Music:

meer lezen

Corona-effect: 'Nog nooit zoveel dromen gehad' – RTL nieuws met slaapexpert Winni van Somnio

De corona-pandemie heeft veel impact op ons leven, ook op onze slaap. Via de social media geven veel mensen aan dat zij de laatste tijd meer dromen. Hoe valt dat te verklaren? Slaapexperts, waaronder dr. Winni Hofman van Somnio, leggen het uit in een artikel voor RTL nieuws.

 

Kom erachter waarom er in de ochtend meer dromen optreden dan in het begin van de nacht, waarom je meer kans hebt om dromen te onthouden als je zonder wekker wakker wordt, wat je kan doen om dromen beter te onthouden, waarom veel mensen in deze tijd dromen over COVID-19 en  sommige mensen zelfs nachtmerries hebben. En hoe ons veranderde sociale leven onze biologische klok beïnvloedt.

 

Lees het artikel hier terug

 

meer lezen

Ook nergens puf voor? Somnio slaapexpert Winni vertelt waarom we massaal moe zijn | Linda artikel

Heb je plannen gemaakt wat je tijdens de corona-quarantaine allemaal wou doen? En ben je er nog niet echt aan toe gekomen? Dan ben je niet alleen. Veel mensen voelen zich de laatste weken moe. Hoe komt dat en hoe ga er je er het beste mee om?

 

Voor tijdschrift Linda legt Somnio slaapexpert Winni Hofman uit hoe een veranderde dagindeling, het ingaan van de zomertijd, werken in een andere omgeving, onzekerheid en zorgen je moe kunnen maken en je biologische klok en slaap kunnen verstoren. Daarnaast geeft Winni praktische tips om met meer energie door de dag te komen en beter te kunnen slapen.

 

Lees het artikel hier

 

meer lezen

Slaap en immuunsysteem: Uur slaaptekort maakt 3 keer zo bevattelijk voor verkoudheid – klopt dat?

Slaap speelt een belangrijke rol voor onze weerstand. Met slaaptekort werkt ons immuunsysteem niet optimaal. Een onderwerp dat in tijden van het corona-virus meer aandacht trekt dan gewoonlijk. Er verschijnen soms sterke stellingen in de media, zoals ‘Een uur te weinig slaap maakt drie keer zo bevattelijk voor een verkoudheid’ laatst in Metro. Klopt dat wel? Journalisten van de Volkskrant namen de stelling onder de loep en interviewden hiervoor Somnio slaapexpert Winni Hofman.

 

 

Lees het artikel “Uur te weinig nachtrust maakt drie keer zo bevattelijk voor verkoudheid – Klopt dit wel?” hier terug: https://www.volkskrant.nl/cs-b6a03b28

 

Verschenen op 9 maart 2020 in de Volkskrant. 

meer lezen

De 5 spelregels van... samen slapen

Gezellig nog even in bed kletsen of je irriteren aan het gesnurk van je bedpartner en een weggetrokken dekbed... Samen slapen kan alle kanten op gaan. Wat kan je doen om ervoor zorgen dat je de nacht goed doorkomt als je een kamer of bed deelt?

 

Voor RTL Nieuws Weekend zette journaliste Hanneke Mijnster ‘5 spelregels van slapen slapen’ op een rijtje. Somnio slaapexpert Winni Hofman heeft haar daarbij een handje geholpen. Hoe ga je om met snurken en koude voeten in bed? Kan je je aanpassen aan het ritme van je partner? ... De do's and don'ts van het samen slapen lees je hier terug. 

Word wakker! Zo gevaarlijk is autorijden als je moe bent | Quest artikel met Winni van Somnio

Titelpagina van Quest 11/2019 met het artikel over slaperig autorijden

Na een aantal borrels ga je niet meer gauw achter het stuur zitten. Maar slaperig autorijden is iets wat veel mensen wel eens - of zelfs vaker - hebben ervaren. Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

 

Journalist Pepijn van der Gulden ging dat voor Quest uitzoeken. Voor zijn artikel "Word wakker! Zo gevaarlijk is autorijden als je moe bent" interviewde hij o.a. slaapexpert dr. Winni Hofman, hoofd van Somnio.

 

Lees hieronder het artikel, verschenen in Quest 011/2019.

 

 

meer lezen

Slaaptips voor zwangeren van dr. Hofman in Oei, ik groei! Het zwangerschapshandboek

 

In 'Oei, ik groei! Het zwangerschapshandboek' vind je informatie en tips voor - je raadt het al - de zwangerschap. Daar horen natuurlijk ook slaaptips bij! Somnio slaapdeskundige dr. Winni Hofman is een van de vele experts die aan het boek mee hebben gewerkt. Op de foto's hieronder lees je Winni's slaaptips voor de zwangerschap:

 

- Wat kan de slaap in de zwangerschap verstoren

- Mag je slaapmiddelen gebruiken als je zwanger bent? Hoe zit het met melatonine?

- Hoe zorg je voor wat meer rust overdag?

- Zijn dutjes handig?

- Waarom is regelmaat belangrijk?

- Waar kan je bij het eten op letten om een goede nachtrust te bevorderen?

 

 

Foto 'Oei, ik groei! Het zwangerschapshandboek' pagina 330 - In gesprek met slaapdeskundige dr. Winni Hofman: Wat kan de slaap in de zwangerschap belemmeren? Is het veilig om slaapmiddelen te gebruiken?
meer lezen

Je slaap bijhouden met een app: Hoe nuttig zijn sleep-trackers?

Er zijn talloze apps en fitnessarmbandjes op de markt waarvan geclaimd wordt dat zij je slaap meten. Dat roept een aantal vragen op: Wat meet zo’n 'sleep tracker' eigenlijk precies? Welke uitspraken over slaap kunnen a.d.h.v. de gemeten gegevens daadwerkelijk gemaakt worden? Wat zijn voor- en nadelen van het bijhouden van je slaap via een app of armbandje?

 

 

Nu.nl interviewde hierover een aantal slaapexperts, waaronder ook dr. Winni Hofman van Somnio. Lees het nu.nl artikel Apps die bijhouden hoe je slaapt hebben weinig nut 

meer lezen

Webinar Slaap jezelf fit! Nu gratis terugkijken

Slaap webinar met Dr. Winni Hofman en Zorg en Zekerheid

Met gezonde slaap haal je veel meer uit je dag. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Slaap komt nu eenmaal niet op commando. Somnio Online Slaaptherapie slaapconsulent Winni Hofman leert je tijdens een gratis webinar wat je slaap beïnvloedt en hoe je gezond kunt (blijven) slapen. 

 

Kijk het webinar terug via onderstaande link.

 

meer lezen

Goedemorgen Nederland: Somnio slaapexpert pleit voor wintertijd

Somnio slaapexpert Winni Hofman op NPO 1

 

Op 4 maart 2019 stemt de EU over het permanent afschaffen van de zomer- of wintertijd.

 

Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman pleit voor een permanente wintertijd. Waarom dat beter is voor onze gezondheid lichtte Winni vanmorgen toe in de NPO 1 uitzending 'Goedemorgen Nederland’.

 

Je kan dit item hier terugzien (vanaf 8:15 min): Goedemorgen Nederland NPO 1 04-03-2019

meer lezen

Uitslapen: doen of laten? Slaaptip van dr. Hofman op NPO 2 radio

 

Zei je moeder ook altijd dat uitslapen slecht voor je was en dat je beter vroeg op kon staan? En klopt dat eigenlijk? Luister naar Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman in het radio-programma Bureau Kijk in de Vegte. Uitgezonden op 17-02-2019 op NPO 2.

 

 

meer lezen

Slaap smakelijk!

 

Slapen en eten staan niet los van elkaar. Wat kan je eten of drinken om beter te slapen of om juist alert te blijven? En wat kan je beter vermijden? Lees het artikel 'Slaap Smakelijk!' met Somnio slaapexpert dr.  Hofman, verschenen in het magazine ‘Aan de keukentafel met Coop' op 18 januari 2019.  

 

meer lezen

Infographic 'Slaap - waar is dat eigenlijk goed voor?'

Infographic over slaap
In samenwerking met Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman is onderstaande infographic over slaap ontstaan. De slaapinfograpic is gepubliceerd in de Volkskrant op 8 september 2018.

Wonen met geluidshinder van vliegtuigen - wat doet het met je gezondheid?

 

Woningen zijn hard nodig in de regio rondom Amsterdam. Sinds kort mag er gebouwd worden op aan Schiphol grenzende gebieden met veel geluidsoverlast. Wat betekent dat voor mensen die daar straks gaan wonen? Voor EenVandaag legde Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman uit dat wonen in een gebied met geluidshinder nadelig is voor je gezondheid. Ook al lijk je gewend te raken aan de geluiden, je lichaam blijft er wel op reageren. 

 

 

Hoe zit dat met polyfasisch slapen?

Een polyfasisch slaapschema betekent dat je de hele dag door om de vier uur een dutje doet van twintig minuten. De dutjes vervangen de gebruikelijke lange slaapperiode 's nachts . Op die manier slaap je in totaal 2 uur per dag.

 

22 uur wakker kunnen zijn klinkt aantrekkelijk. Maar is polyfasisch slapen een gezonde alternatief voor de nachtslaap? Lees wat slaapexperts daarvan vinden, in het artikel "Functioneren met dagelijks 2 uur slaap? Hoe het echt zit met polyfasich slapen" met dr. Winni Hofman van Somnio, verschenen op 8 februari 2018 op vrouw.nl.

"Feit of fabel: Dit zijn de gevolgen van wintertijd op je biologische ritme" - Nu.nl artikel met Somnio slaapexpert dr. Hofman

 

Het laatste weekend van oktober was het weer zover: In de nacht van zaterdag op zondag zijn we weer overgegaan naar de wintertijd. Wat betekent het verzetten van de klok voor onze interne ritmes, zoals het slaap-waak-ritme? Slaapexperts dr. Hofman van Somnio en dr. Verbeek scheiden in een artikel op nu.nl feiten van fabels. 

 

Is de wintertijd makkelijker voor ons lichaam? Verzet je de klok het beste al 's avonds? Klopt het dat je een week lang een jetlag kan hebben na de tijdswisseling? Kan je door het overgaan naar de wintertijd in een winterdip belanden?

 


"Bingewatchen – wat doet het met je slaap?" – Slaapexpert dr. Hofman bij Nachtkijkers, Radio 1

Bingewatchen: de één na de andere aflevering van een serie kijken – diensten zoals Netflix maken het mogelijk. Na de spannende cliffhanger aan het einde van een aflevering start binnen enkele seconden de volgende aflevering vanzelf. Voordat je het weet ben je door een half seizoen heen en is het al ver na middernacht.

 

Omdat er vooral ’s avonds gebingewatched wordt, is het wel de vraag wat dat met je slaap doet. Uit een recent onderzoek blijkt dat de slaapkwaliteit van bingewatchers lager ligt vergeleken met ‘niet-bingers’. Slaapexpert dr. Winni Hofman van Somnio legt uit hoe dat komt - in het programma Nachtkijkers op NPO Radio 1:

meer lezen

"Te weinig slaap is niet stoer" Artikel van Somnio slaapexpert dr. Hofman in Vakblad Arbo

In het kader van 'duurzame inzetbaarheid' krijgt slaap recentelijk meer aandacht in het bedrijfsleven. Hoe zorg je ervoor dat werknemers vitaal en fit blijven zodat zij langer door kunnen blijven werken en plezier in het werk kunnen behouden? Men begint in te zien dat gezonde slaap daarbij een belangrijke rol speelt.

 

Desondanks heeft lang doorwerken ten koste van je slaap in sommige functies nog steeds een 'stoer' imago. Daarnaast kunnen ook werkomstandigheden, zoals wisselende diensten, leiden tot slaaptekort. 

 

 

In het artikel 'Te weinig slaap is niet stoer', gaat slaapexpert dr. Winni Hofman van Somnio in op de gevolgen van slaaptekort en wat organisaties eraan kunnen doen. Het artikel is verschenen in september 2017, in Vakblad Arbo, Vakmedianet:

Download
"Te weinig slaap is niet stoer"
Artikel van slaapexpert dr. Hofman in Vakblad Arbo, Vakmedianet, september 2017
Te-weinig-slaap-is-niet-stoer-2017-09-Va
Adobe Acrobat document 532.1 KB
meer lezen