Somnio slaapexperts in de media

Slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie, wordt regelmatig door journalisten gevraagd om recent slaaponderzoek toe te lichten en vragen over slaap te beantwoorden. Hieronder vind je een selectie van artikelen en interviews met Winni. 

 

 

Slaap en immuunsysteem: Uur slaaptekort maakt 3 keer zo bevattelijk voor verkoudheid – klopt dat?

Slaap speelt een belangrijke rol voor onze weerstand. Met slaaptekort werkt ons immuunsysteem niet optimaal. Een onderwerp dat in tijden van het corona-virus meer aandacht trekt dan gewoonlijk. Er verschijnen soms sterke stellingen in de media, zoals ‘Een uur te weinig slaap maakt drie keer zo bevattelijk voor een verkoudheid’ laatst in Metro. Klopt dat wel? Journalisten van de Volkskrant namen de stelling onder de loep en interviewden hiervoor Somnio slaapexpert Winni Hofman.

 

 

Lees het artikel “Uur te weinig nachtrust maakt drie keer zo bevattelijk voor verkoudheid – Klopt dit wel?” hier terug: https://www.volkskrant.nl/cs-b6a03b28

 

Verschenen op 9 maart 2020 in de Volkskrant. 

meer lezen

De 5 spelregels van... samen slapen

Gezellig nog even in bed kletsen of je irriteren aan het gesnurk van je bedpartner en een weggetrokken dekbed... Samen slapen kan alle kanten op gaan. Wat kan je doen om ervoor zorgen dat je de nacht goed doorkomt als je een kamer of bed deelt?

 

Voor RTL Nieuws Weekend zette journaliste Hanneke Mijnster ‘5 spelregels van slapen slapen’ op een rijtje. Somnio slaapexpert Winni Hofman heeft haar daarbij een handje geholpen. Hoe ga je om met snurken en koude voeten in bed? Kan je je aanpassen aan het ritme van je partner? ... De do's and don'ts van het samen slapen lees je hier terug. 

Word wakker! Zo gevaarlijk is autorijden als je moe bent | Quest artikel met Winni van Somnio

Titelpagina van Quest 11/2019 met het artikel over slaperig autorijden

Na een aantal borrels ga je niet meer gauw achter het stuur zitten. Maar slaperig autorijden is iets wat veel mensen wel eens - of zelfs vaker - hebben ervaren. Hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

 

Journalist Pepijn van der Gulden ging dat voor Quest uitzoeken. Voor zijn artikel "Word wakker! Zo gevaarlijk is autorijden als je moe bent" interviewde hij o.a. slaapexpert dr. Winni Hofman, hoofd van Somnio.

 

Lees hieronder het artikel, verschenen in Quest 011/2019.

 

 

meer lezen

Slaaptips voor zwangeren van dr. Hofman in Oei, ik groei! Het zwangerschapshandboek

 

In 'Oei, ik groei! Het zwangerschapshandboek' vind je informatie en tips voor - je raadt het al - de zwangerschap. Daar horen natuurlijk ook slaaptips bij! Somnio slaapdeskundige dr. Winni Hofman is een van de vele experts die aan het boek mee hebben gewerkt. Op de foto's hieronder lees je Winni's slaaptips voor de zwangerschap:

 

- Wat kan de slaap in de zwangerschap verstoren

- Mag je slaapmiddelen gebruiken als je zwanger bent? Hoe zit het met melatonine?

- Hoe zorg je voor wat meer rust overdag?

- Zijn dutjes handig?

- Waarom is regelmaat belangrijk?

- Waar kan je bij het eten op letten om een goede nachtrust te bevorderen?

 

 

Foto 'Oei, ik groei! Het zwangerschapshandboek' pagina 330 - In gesprek met slaapdeskundige dr. Winni Hofman: Wat kan de slaap in de zwangerschap belemmeren? Is het veilig om slaapmiddelen te gebruiken?
meer lezen

Je slaap bijhouden met een app: Hoe nuttig zijn sleep-trackers?

Er zijn talloze apps en fitnessarmbandjes op de markt waarvan geclaimd wordt dat zij je slaap meten. Dat roept een aantal vragen op: Wat meet zo’n 'sleep tracker' eigenlijk precies? Welke uitspraken over slaap kunnen a.d.h.v. de gemeten gegevens daadwerkelijk gemaakt worden? Wat zijn voor- en nadelen van het bijhouden van je slaap via een app of armbandje?

 

 

Nu.nl interviewde hierover een aantal slaapexperts, waaronder ook dr. Winni Hofman van Somnio. Lees het nu.nl artikel Apps die bijhouden hoe je slaapt hebben weinig nut 

meer lezen

Webinar Slaap jezelf fit! Nu gratis terugkijken

Slaap webinar met Dr. Winni Hofman en Zorg en Zekerheid

Met gezonde slaap haal je veel meer uit je dag. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Slaap komt nu eenmaal niet op commando. Somnio Online Slaaptherapie slaapconsulent Winni Hofman leert je tijdens een gratis webinar wat je slaap beïnvloedt en hoe je gezond kunt (blijven) slapen. 

 

Kijk het webinar terug via onderstaande link.

 

meer lezen

Goedemorgen Nederland: Somnio slaapexpert pleit voor wintertijd

Somnio slaapexpert Winni Hofman op NPO 1

 

Op 4 maart 2019 stemt de EU over het permanent afschaffen van de zomer- of wintertijd.

 

Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman pleit voor een permanente wintertijd. Waarom dat beter is voor onze gezondheid lichtte Winni vanmorgen toe in de NPO 1 uitzending 'Goedemorgen Nederland’.

 

Je kan dit item hier terugzien (vanaf 8:15 min): Goedemorgen Nederland NPO 1 04-03-2019

meer lezen

Uitslapen: doen of laten? Slaaptip van dr. Hofman op NPO 2 radio

 

Zei je moeder ook altijd dat uitslapen slecht voor je was en dat je beter vroeg op kon staan? En klopt dat eigenlijk? Luister naar Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman in het radio-programma Bureau Kijk in de Vegte. Uitgezonden op 17-02-2019 op NPO 2.

 

 

meer lezen

Slaap smakelijk!

 

Slapen en eten staan niet los van elkaar. Wat kan je eten of drinken om beter te slapen of om juist alert te blijven? En wat kan je beter vermijden? Lees het artikel 'Slaap Smakelijk!' met Somnio slaapexpert dr.  Hofman, verschenen in het magazine ‘Aan de keukentafel met Coop' op 18 januari 2019.  

 

meer lezen

Infographic 'Slaap - waar is dat eigenlijk goed voor?'

Infographic over slaap
In samenwerking met Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman is onderstaande infographic over slaap ontstaan. De slaapinfograpic is gepubliceerd in de Volkskrant op 8 september 2018.

Wonen met geluidshinder van vliegtuigen - wat doet het met je gezondheid?

 

Woningen zijn hard nodig in de regio rondom Amsterdam. Sinds kort mag er gebouwd worden op aan Schiphol grenzende gebieden met veel geluidsoverlast. Wat betekent dat voor mensen die daar straks gaan wonen? Voor EenVandaag legde Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman uit dat wonen in een gebied met geluidshinder nadelig is voor je gezondheid. Ook al lijk je gewend te raken aan de geluiden, je lichaam blijft er wel op reageren. 

 

 

Hoe zit dat met polyfasisch slapen?

Een polyfasisch slaapschema betekent dat je de hele dag door om de vier uur een dutje doet van twintig minuten. De dutjes vervangen de gebruikelijke lange slaapperiode 's nachts . Op die manier slaap je in totaal 2 uur per dag.

 

22 uur wakker kunnen zijn klinkt aantrekkelijk. Maar is polyfasisch slapen een gezonde alternatief voor de nachtslaap? Lees wat slaapexperts daarvan vinden, in het artikel "Functioneren met dagelijks 2 uur slaap? Hoe het echt zit met polyfasich slapen" met dr. Winni Hofman van Somnio, verschenen op 8 februari 2018 op vrouw.nl.

"Feit of fabel: Dit zijn de gevolgen van wintertijd op je biologische ritme" - Nu.nl artikel met Somnio slaapexpert dr. Hofman

 

Het laatste weekend van oktober was het weer zover: In de nacht van zaterdag op zondag zijn we weer overgegaan naar de wintertijd. Wat betekent het verzetten van de klok voor onze interne ritmes, zoals het slaap-waak-ritme? Slaapexperts dr. Hofman van Somnio en dr. Verbeek scheiden in een artikel op nu.nl feiten van fabels. 

 

Is de wintertijd makkelijker voor ons lichaam? Verzet je de klok het beste al 's avonds? Klopt het dat je een week lang een jetlag kan hebben na de tijdswisseling? Kan je door het overgaan naar de wintertijd in een winterdip belanden?

 


"Bingewatchen – wat doet het met je slaap?" – Slaapexpert dr. Hofman bij Nachtkijkers, Radio 1

Bingewatchen: de één na de andere aflevering van een serie kijken – diensten zoals Netflix maken het mogelijk. Na de spannende cliffhanger aan het einde van een aflevering start binnen enkele seconden de volgende aflevering vanzelf. Voordat je het weet ben je door een half seizoen heen en is het al ver na middernacht.

 

Omdat er vooral ’s avonds gebingewatched wordt, is het wel de vraag wat dat met je slaap doet. Uit een recent onderzoek blijkt dat de slaapkwaliteit van bingewatchers lager ligt vergeleken met ‘niet-bingers’. Slaapexpert dr. Winni Hofman van Somnio legt uit hoe dat komt - in het programma Nachtkijkers op NPO Radio 1:

meer lezen

"Te weinig slaap is niet stoer" Artikel van Somnio slaapexpert dr. Hofman in Vakblad Arbo

In het kader van 'duurzame inzetbaarheid' krijgt slaap recentelijk meer aandacht in het bedrijfsleven. Hoe zorg je ervoor dat werknemers vitaal en fit blijven zodat zij langer door kunnen blijven werken en plezier in het werk kunnen behouden? Men begint in te zien dat gezonde slaap daarbij een belangrijke rol speelt.

 

Desondanks heeft lang doorwerken ten koste van je slaap in sommige functies nog steeds een 'stoer' imago. Daarnaast kunnen ook werkomstandigheden, zoals wisselende diensten, leiden tot slaaptekort. 

 

 

In het artikel 'Te weinig slaap is niet stoer', gaat slaapexpert dr. Winni Hofman van Somnio in op de gevolgen van slaaptekort en wat organisaties eraan kunnen doen. Het artikel is verschenen in september 2017, in Vakblad Arbo, Vakmedianet:

Download
"Te weinig slaap is niet stoer"
Artikel van slaapexpert dr. Hofman in Vakblad Arbo, Vakmedianet, september 2017
Te-weinig-slaap-is-niet-stoer-2017-09-Va
Adobe Acrobat document 532.1 KB
meer lezen

“Wat als je biologische klok stuk is?” Artikel op vrouw.nl met Winni Hofman

Met geen mogelijkheid voor 3 uur ’s nachts inslapen en ’s ochtends niet uit bed kunnen komen, zelfs niet als je naar je werk moet of je kinderen naar school moet brengen - voor een aantal mensen is dat de dagelijkse realiteit. Oorzaak hiervoor kan een slaapstoornis zijn waarbij je biologische ritme vertraagd is en dus niet gelijk loopt met het omgevingsritme: het zgn. vertraagde-slaapfasesyndroom (oftewel in het Engels: Delayed Sleep Phase Syndrome).

 

Hoe het is om met deze slaapstoornis te leven lees je in het artikel “Wat als je biologische klok stuk is? 'Ik zal nooit carrière kunnen maken’ op vrouw.nl. Slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie, vertelt in het artikel meer over deze slaapstoornis.

Zijn mensen die op de snoozeknop duwen intelligenter, creatiever en gelukkiger? - Factchecker op Knack.be

"Mensen die op de snoozeknop duwen, zijn intelligenter, creatiever en gelukkiger."

 

Deze stelling in de krant The Independent werd gecheckt op waarheid door Knack.be. Slaapexpert dr. Winni Hofman van Somnio werkte mee aan deze factcheck en beoordeelde de stelling als onwaar. Het oorspronkelijke artikel waarop de stelling is gebaseerd gaat over het verschil tussen ochtend- en avondtypes en niet over snoozen. Avondtypes werden in het artikel als iets intelligenter beoordeeld, maar over snoozen of creativiteit werd in het artikel niets gezegd.

 

 

Het hele artikel is hier te lezen (gratis registratie vereist).

 

 

“Tips van slaapexperts waarmee schapen tellen voorgoed verleden tijd wordt” - Vrouw.nl artikel met dr. Winni Hofman

 

Slaap je wel eens slecht en zit je met allerlei vragen rondom je slaap?

 

Helpt uitslapen? Zijn dutjes een goed idee of kan je die beter vermijden? Hoe kan je in bed ontspannen?

 

Ben je benieuwd wat slaapexperts daarover zeggen? Lees dan het artikel “Tips van slaapexperts waarmee schapen tellen voorgoed verleden tijd wordt” met slaaptips van o.a. dr. Winni Hofman van Somnio, verschenen op 4 januari 2017 op vrouw.nl.

 

Slaap je regelmatig slecht of worstel je al langere tijd met slaapproblemen? Dan is het vaak lastig om daar met enkele tips uit te komen. Een slaaptherapie helpt dan het beste. Met de Somnio online slaaptherapie kan je direct aan de slag - gemakkelijk vanuit thuis.

 

"Lekker slapen, zelfs als je stress hebt?” - Vrouw.nl artikel met Somnio slaapexert Winni Hofman

 

Slaap en stress gaan niet goed samen. Piekeren, je zorgen maken dat je met slaaptekort slecht zal presteren, angst voor meer slechte nachten,… hoe ga je daar het beste mee om?

 

Journaliste Elien Andersen heeft o.a. Somnio slaapexpert Winni Hofman geïnterviewd en zet feiten en tips over slapen en stress op een rijtje in haar artikel "Lekker slapen, zelfs als je stress hebt?" - verschenen op 12 januari 2017 op vrouw.nl.

"Slaapkamermythes: de fabels en de feiten” - Parool artikel met Somnio slaapexpert Winni Hofman

Kun je gemiste slaap inhalen? Heeft de volle maan invloed op je slaap? Is melatonine innemen tegen slaapproblemen aan te raden? Slapen vrouwen slechter dan mannen? En is naakt slapen gezond? 

 

Deze en meer vragen hebben slaapexperts dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie, en prof. Eus van Someren beantwoord in het artikel "Slaapkamermythes: de fabels en de feiten", verschenen op 1-8-2016 in het Parool. Je kunt het artikel hier terug lezen:

 

meer lezen

Slapeloosheid – Tijd voor MAX uitzending

 

Waarom slapeloosheid een onderschat probleem is en wat je kunt doen als je slecht slaapt, lichtte  slaapprofessor Eus van Someren toe in de NPO uitzending ‘Tijd voor MAX’ op 9-2-2016.

 

In de uitzending komt ook ervaringsdeskundige Amber aan het woord. Na jarenlang slecht te hebben geslapen, onderging zij binnen een onderzoeksproject van Van Someren en collega’s een combinatie van behandelingen tegen slapeloosheid. Met succes. Zij vertelt hoe de cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid haar heeft geholpen om weer beter te slapen. Je kunt de uitzending hier bekijken.

 

Somnio verzorgde de slaaptherapie

meer lezen

Wat doet ploegendienst met je slaap? - Radio 1 Interview

Wat is het effect van ploegendienst op je slaap? Wat gebeurt er eigenlijk tijdens het slapen? En welke gevolgen kan slaaptekort hebben? Zijn er tips voor mensen die op wisselend tijden moeten werken?

 

Deze en meer vragen beantwoordde Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman in de uitzending 'Nog Steeds Wakker' op radio 1. Het WNL programma werd dinsdagnacht, 12 op 13 augustus 2014 om 03:18 uur uitgezonden.

 

Luister naar het interview: