Slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie, wordt regelmatig door journalisten gevraagd om recent slaaponderzoek toe te lichten en vragen over slaap te beantwoorden. Hieronder vind je een selectie van artikelen en interviews met Winni.
Hoe vind je de juiste balans tussen werk en privé – daarover gaat de Minder Werken Podcast met Anna van den Breemer, journalist voor de Volkskrant. Deze week sprak Anna met slaapexpert Winni Hofman van Somnio over avondmensen.
Als avondmens slaap je van nature laat en ontwaak je ook pas later in de ochtend. Later op de dag ben je vaak juist nog actief en productief.
Hoe komt het eigenlijk dat er avond- en ochtendmensen zijn? Welke rol speelt hierbij de biologische klok? Kunnen externe factoren je slaap/waakritme beïnvloeden, bijvoorbeeld cafeïne of licht?
Soms lijkt het dat er in de maatschappij een voorkeur is voor ochtendtypes. Zou het voor iedereen beter zijn om vroeg op te staan? Of kan je je werktijden beter afstemmen op je interne slaap/ritme, als dat mogelijk is? En wat is voor werkgevers handig om te weten over avondmensen?
Dit en nog veel meer kom je te weten in de podcastaflevering 'Hoe je als avondmens omgaat met de 9-5 werkmentaliteit'. Luister hier:
De zomervakantie is voorbij. We moeten weer terug in ons gewone ritme komen. Overdag werken, naar school gaan of andere activiteiten weer oppakken betekent vaak ook je slaapritme hieraan aanpassen. Dat leidt soms tot slaapproblemen.
Wat helpt om weer in je ritme te komen? Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig om goed te presteren? Wat kunnen slaapapps voor je doen? En zijn er tips die helpen om minder te piekeren wanneer je niet in slaap komt?
Somnio slaapexpert Winni Hofman geeft hierop antwoord tijdens het radioprogramma Blok&Toine op NPO Radio 1. Luister hieronder naar de uitzending van 23-8-2021:
Vakantie! Heerlijk: Rust, ontspanning, leuke activiteiten... vanuit thuis of even lekker weg naar een andere plek. Ga je op reis, dan betekent dat ook wennen aan het slapen in een andere omgeving.
Een ander bed, vreemde geluiden, meer of minder licht dan thuis. Ons brein reageert op nieuwe prikkels. Hierdoor kunnen we de eerste nacht in een ander bed alerter zijn en minder vast slapen. Dit wordt het first night effect genoemd. Slaaponderzoeker Winni Hofman van Somnio vertelt hoe dit komt en wat je kan doen om ook in een andere omgeving zo goed mogelijk te slapen. Luister naar Open Huis, NPO radio 5, uitgezonden op 29-06-2021:
Voor veel mensen staat de vakantie voor de deur. Als je op reis gaat, dan slaap je de eerste nacht in een ander bed mogelijk minder vast dan thuis. Dit wordt ook 'het first night effect' genoemd. Somnio slaapexpert Winni Hofman legt uit hoe het komt en wat je kan doen om ook in een ander bed zo goed mogelijk te slapen.
Lees het artikel in AD: Hoe slaap je goed in een vreemd bed?
Het EK voetbal is in volle gang. De wedstrijden vinden plaats in elf verschillende Europese steden, die ook in verschillende tijdszones liggen. Krijgen de spelers hierdoor te maken met jetlag? En wat betekent dat voor hun sportprestaties? Emmely de Wilt, presentator van radioprogramma ‘Het oor wil ook wat’ op NPO 2 vroeg het aan Somnio slaapexpert Winni Hofman. Luister hier naar het interview:
Veel mensen slapen af en toe slecht, de een vaker dan de ander. Ook de coronapandemie kan invloed hebben op de slaap: Sommigen slapen nu juist beter, terwijl anderen door onzekerheid, stress of een veranderde levensstijl juist meer wakker liggen. Wat kan je daar het beste aan doen?
In een bijdrage voor RTL Nieuws zette journalist Reinoud Broekhuijsen een aantal do’s and don’ts voor een goede nachtrust op een rijtje. Hiervoor interviewde hij ook slaapexpert Winni Hofman van Somnio over der werking van melatonine.
Sinds de opkomst van het coronavirus leven we in onzekere tijden. Veel mensen ervaren meer stress. Wat betekent dat voor onze slaap? Slapen we allemaal slechter? Dat blijkt niet zo te zijn. Slaapexperts Winni Hofman van Somnio en Eus van Someren vertelden in het Parool wat hoe de coronacrisis de slaap van goede en slechte slapers beïnvloeden.
Lees het artikel De coronacrisis zorgt voor slaapproblemen. Of toch niet?
Verschenen 22 november, 2020
Kan je je dag zelf indelen, bijvoorbeeld omdat je tegenwoordig thuis werkt? Misschien heb je dan al eens een powernap overwogen.
Wat is een powernap?
Een powernap is een dutje van niet langer dan 20 minuten. Je slaapt dan alleen licht. Dat zorgt ervoor dat je gemakkelijk en prettig wakker wordt. Na zo’n powernap ben je alerter en kan je je weer beter concentreren.
Waar moet je op letten?
Ga niet op willekeurige momenten van de dag dutten. Heb je behoefde aan een powernap, plan het dutje dan in op een vast tijdstip. In ieder geval voor 15 uur – zo kan je ook ’s nachts nog slapen.
Linda artikel met slaapexpert Winni Hofman
Wil je meer weten over powernaps? Somnio slaapexpert Winni Hofman en neuroloog Marry Siegersma vertellen op Linda.nl hoe de ideale powernap eruitziet, wat de voordelen zijn en hoe je je het beste op een powernap voorbereidt.
Lees hier het artikel:
Dutten en door: maak thuiswerken makkelijker met een powernap
Wat doe je als je in bed een snurker naast je hebt en je niet in slaap komt? RTV Drenthe vroeg het aan Somnio slaapexpert Winni Hofman. Winni legt uit hoe het komt dat we snurken en wat snurken kan verminderen. Luister naar het interview:
De wekker gaat. Een nieuwe dag! Wat doe je: Sta je direct op? Of druk je op de snoozeknop om nog even bij te komen of weer in te kunnen dutten?
Snoozen is helaas niet gunstig. Het versnippert het laatste stukje van je slaap. De slaap die je nog krijgt als je weer indut is van lage kwaliteit.
Wil je meer weten over snoozen en wat het met je slaap doet? Lees het artikel Snooze jij ook weleens? Dit moet je erover weten met slaapexpert Winni Hofman van Somnio, verschenen op radar.avrotros.nl op 21-08-2020.
Wat zijn jouw ervaringen met snoozen? Vertel het hieronder in de commentsectie.
Het was bloedheet de afgelopen periode. Veel mensen hebben hierdoor last van “plaknachten”. Hoogste tijd om weer eens een slaapexpert te spreken, vonden de radiomakers van De Wild in de Middag op NPO Radio 2. Winni Hofman van Somnio stond hen graag te woord: Wat zijn recepten voor goede slaap? Moet je knoflook eten voor het slapen vermijden? Hoe zit het met pittig eten? Wat doet een slaapmutsje voor je slaap? En wat als je je slaapgewoontes in eens verandert, bijv. door de hitte of het werken thuis? Luister hieronder naar het interview, uitgezonden op 05-08-2020.
Hoe kom je tropische zomernachten het beste door? Nu.nl vroeg het aan slaapexpert Winni Hofman van Somnio. Winni's top 4 slaaptips voor de zomer:
Lees het complete artikel hier terug: https://www.nu.nl/gezondheid/6067958/warme-plaknachten-eet-een-pittige-curry-om-af-te-koelen.html
De zomer is net begonnen, de eerste tropische nachten zijn achter de rug. Goed slapen tijdens een hittegolf blijft een uitdaging.
Hoe kom je warme zomernachten het beste door? Helpt een koude douche? Slaap je beter naakt of met een pyjama? Waarom kan een pittige curry als avondmaaltijd je helpen om beter te slapen? Somnio slaapexpert Winni Hofman vertelt het je in het artikel: "Slaap niet naakt en andere tips om de plaknacht door te komen", verschenen in de Volkskrant op 26-06-2020.
Lees hier het artikel met 10 slaaptips voor warme zomernachten.
Het is warm! Je ligt te woelen in je klamme bed… Hoe komt het eigenlijk dat we tijdens hete zomernachten moeilijker in slaap komen? En welke tips helpen om tijdens een hittegolf toch de slaap te kunnen vatten?
Luister naar slaapexpert Winni Hofman van Somnio bij Stax&Toine op NPO Radio 1, uitgezonden op 24-06-2020:
Hoe functioneer je goed tijdens een hittegolf? Hoe kom je door een tropische dag en hoe slaap je goed tijdens een hete zomernacht?
Boris Kingma, thermofysioloog van TNO en Somnio slaapexpert Winni Hofman geven praktische tips hoe je het beste om kan gaan met hete zomerdagen en -nachten. Luister naar de Nu.nl podcast Dit wordt het nieuws: "Hoe hou je het hoofd koel tijdens tropische dagen en nachten?"
Vanaf 3:40 min hoor je de tips voor overdag en vanaf 10:30 min de slaaptips van Winni:
Droom je de laatste weken ook intensiever? ,,Dromen is het verwerken van wat je overdag hebt meegemaakt. Het is nu geen normale tijd. Je leven staat op z’n kop. De kans bestaat dat je heftiger droomt. Zeker werknemers in de zorg, want die krijgen veel emotionele zaken op zich af” vertelt Somnio slaapexpert Winni Hofman. Lees meer in het artikel "Kapot van intens dromen in de crisistijd", verschenen in het Noord Hollands Dagblad:
Sinds de coronamaatregelen zijn ingegaan zitten we veel meer thuis. De dagelijkse routine is veranderd. Dat heeft ook invloed op onze slaap. Slaapexperts Winni Hofman van Somnio en Eus van Someren van het Nederlands Herseneninstituut vertellen wat de coronacrisis met onze slaap doet. Kijk het onderstaande video, verschenen op NU.nl.
Kan je de video hieronder niet zien? Klik dan hier om hem op NU.nl te zien
Slaapexpert dr. Winni Hofman van Somnio vertelt in programma Stax&Toine op NPO Radio 1 wat de coronacrisis betekent voor onze slaap. Je kunt het uitgebreide interview met Winni hieronder terugluisteren. Of via de website van NPO Radio1.
Vaker wakker liggen, meer dromen, zonder wekker wakker worden - veel mensen slapen tijdens de coronacrisis anders dan zij gewend zijn. In Trouw leggen slaapexperts, waaronder Winni Hofman van Somnio, uit hoe dat komt en wat je kan doen om toch zo goed mogelijk te slapen in deze periode.
Veel mensen slapen de laatste tijd anders: De een komt moeilijk in slaap en ligt veel wakker, de ander slaap juist vaster en langer. Veel mensen vertellen dat zij de laatste weken meer dromen onthouden.
Hoe komt het dat onze slaap ineens veranderd is? Is dit het nieuwe slapen? Kai Merckx van Q-Music vroeg aan Somnio slaapexpert Winni Hofman. Luister hier naar het fragment van De avond van Kai Merckx, uitgezonden op 2 april 2020 op Q-Music:
De corona-pandemie heeft veel impact op ons leven, ook op onze slaap. Via de social media geven veel mensen aan dat zij de laatste tijd meer dromen. Hoe valt dat te verklaren? Slaapexperts, waaronder dr. Winni Hofman van Somnio, leggen het uit in een artikel voor RTL nieuws.
Kom erachter waarom er in de ochtend meer dromen optreden dan in het begin van de nacht, waarom je meer kans hebt om dromen te onthouden als je zonder wekker wakker wordt, wat je kan doen om dromen beter te onthouden, waarom veel mensen in deze tijd dromen over COVID-19 en sommige mensen zelfs nachtmerries hebben. En hoe ons veranderde sociale leven onze biologische klok beïnvloedt.
Heb je plannen gemaakt wat je tijdens de corona-quarantaine allemaal wou doen? En ben je er nog niet echt aan toe gekomen? Dan ben je niet alleen. Veel mensen voelen zich de laatste weken moe. Hoe komt dat en hoe ga er je er het beste mee om?
Voor tijdschrift Linda legt Somnio slaapexpert Winni Hofman uit hoe een veranderde dagindeling, het ingaan van de zomertijd, werken in een andere omgeving, onzekerheid en zorgen je moe kunnen maken en je biologische klok en slaap kunnen verstoren. Daarnaast geeft Winni praktische tips om met meer energie door de dag te komen en beter te kunnen slapen.