Slaap van baby tot puberteit

Baby’s en peuters

Pasgeboren baby’s slapen, verdeeld over zowel de dag als de nacht, in 4 à 5 korte periodes per 24 uur. Na 2 maanden begint een baby door te slapen tijdens de nacht en zijn er alleen overdag en in de avond nog een aantal korte slaapperiodes. Een duidelijk 24-uurs ritme is vanaf ongeveer 4 maanden aanwezig, hoewel de slaapperiodes overdag nog niet op vaste tijdstippen plaatsvinden. Als de baby ongeveer 8 maanden oud is, slaapt het meestal nog maar 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag, op redelijk vaste tijdstippen. Tijdens de peutertijd verdwijnt langzamerhand ook het ochtendslaapje totdat met een jaar of 4 ook het middagdutje wordt opgegeven. Het kind heeft dan 1 aaneengesloten slaapperiode van ongeveer 11 tot 12 uur.

Van kleutertijd tot puberteit

De slaap van kleuters en schoolkinderen kenmerkt zich door veel diepe slaap. Dit is vooral bij kinderen in de leeftijd van 2 – 5 jaar het geval. Een kind wordt meestal dan ook tijdens de slaap minder snel gestoord door geluiden dan oudere kinderen en volwassenen. Kinderen slapen langzamerhand steeds korter: van ongeveer 12 uur bij een kleuter tot ongeveer 9.5 uur op 12-jarige leeftijd. Hieronder staat een indicatie van de gemiddelde slaaptijden per leeftijd. Bedenk echter wel dat er ook bij kinderen individuele verschillen kunnen bestaan.

Een 4 jarig kind slaapt gewoonlijk ongeveer 11.5 uur, een 8 jaar oud kind ongeveer 10 uur en een kind van 12 ongeveer 9.5 uur.

Slaap tijdens de puberteit

Vanaf een jaar of 12 treedt er een opmerkelijke verandering op in het slaappatroon. De behoefte van het kind aan slaap neemt eerder toe dan af, maar toch gaan de kinderen steeds later naar bed. Dit verschuiven van de slaaptijd wordt zowel veroorzaakt door biologische veranderingen bij het kind, als door sociale factoren. De druk vanuit school neemt toe, maar ook wordt de ontwikkeling van eigen sociale contacten steeds belangrijker. Aangezien de begintijden van de school echter niet veranderen bouwen de meeste pubers door de week een slaaptekort op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel middelbare scholieren ’s ochtends moeilijk wakker kunnen worden. In het weekend wordt er dan ook vaak flink uitgeslapen om de gemiste slaap in te halen.

Praten in slaap, tanden knarsen, hoofdbonken

Vertoont je kind opvallend gedrag tijdens het slapen, zoals tanden knarsen, bonken met het hoofdje of praat zij/hij in de slaap?

Slaapapneu bij kinderen

Ca 2% van alle kinderen lijden aan slaapapneu. Verstoorde slaap leidt tot slaperigheid overdag. Slaperige kinderen gedragen zich anders dan slaperige volwassenen: Zij worden hyperactief.

Slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, bedplassen

Slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, bedplassen zijn slaapproblemen die in de diepe slaap optreden.

In- en doorslaapproblemen bij pubers

Laat naar bed en 's ochtends moeite met opstaan... Wat moet je weten over de slaap van pubers? Welke tips helpen om in de puberteit voldoende slaap te krijgen?

In- en doorslaapproblemen bij kleine kinderen

Veel baby’s en kinderen hebben wel eens last van problemen met slapen. Met welke tips zorg je ervoor dat je kind beter slaapt?


Misschien vind je ook de volgende onderwerpen interessant:

Melatonine als slaapmiddel  - een goed idee?

Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Slapeloosheid - wat is het en hoe kom je ervan af?

's Nachts wakker liggen en niet meer in slaap kunnen komen is een probleem wat heel veel mensen kennen. Slapeloosheid is goed te behandelen.

Waarom een slaaptherapie beter helpt dan pillen en middeltjes

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter.

Wat moet je weten over slaappillen van de drogist?