Narcolepsie

Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening, met als belangrijkste symptomen slaapaanvallen overdag en kortdurende spierverslappingen (kataplexie) die worden uitgelokt door emoties, zoals lachen of boos zijn. Een andere verschijnsel dat kan optreden is slaapverlamming (slaapparalyse), waarbij men wakker wordt met het gevoel armen en benen niet meer te kunnen bewegen. Ook kunnen droomachtige ervaringen voorkomen tijdens het inslapen, maar ook wel tijdens het wakker worden, die beangstigend echt lijken te zijn. Naast deze symptomen klagen patiënten ook vaak over doorslaapproblemen.

 

De eerste symptomen van narcolepsie treden vaak op tussen de 15 en 30 jaar. Vaak wordt mensen die lijden aan narcolepsie ten onrechte verweten dat ze lui of ongeïnteresseerd zijn. Narcolepsie heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks functioneren en zorgt voor problemen tijdens werk en studie, maar ook in persoonlijke relaties. Helaas kan het soms erg lang duren voordat iemand met narcolepsie op juiste wijze wordt gediagnosticeerd.

 

 

Behandeling van Narcolepsie

 

Een echt geneesmiddel voor narcolepsie bestaat nog niet. De ernstige slaperigheid overdag wordt meestal behandeld met stimulerende middelen zoals Ritalin of Modiodal. Voor de spierverslapping worden vaak antidepressiva voorgeschreven. Verder is het van belang om een goede voorlichting te krijgen over hoe met de narcolepsie om te gaan. Bepaalde leefregels, zoals het vermijden van alcohol en te zwaar tafelen, alsook het inplannen van regelmatige rustperiodes zijn erg belangrijk.

 

 

Handige Links voor Narcolepsie

 

Vereniging voor Narcolepsie: www.narcolepsie.nl 

Informatiesite narcolepsie expertisecentra: www.allesovernarcolepsie.nl

Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek: www.nswo.nl