Narcolepsie

Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening, met als belangrijkste symptomen slaapaanvallen overdag en kortdurende spierverslappingen (kataplexie) die worden uitgelokt door emoties, zoals lachen of boos zijn. Een andere verschijnsel dat kan optreden is slaapverlamming (slaapparalyse), waarbij men wakker wordt met het gevoel armen en benen niet meer te kunnen bewegen. Ook kunnen droomachtige ervaringen voorkomen tijdens het inslapen, maar ook wel tijdens het wakker worden, die beangstigend echt lijken te zijn. Naast deze symptomen klagen patiënten ook vaak over doorslaapproblemen.

 

De eerste symptomen van narcolepsie treden vaak op tussen de 15 en 30 jaar. Vaak wordt mensen die lijden aan narcolepsie ten onrechte verweten dat ze lui of ongeïnteresseerd zijn. Narcolepsie heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks functioneren en zorgt voor problemen tijdens werk en studie, maar ook in persoonlijke relaties. Helaas kan het soms erg lang duren voordat iemand met narcolepsie op juiste wijze wordt gediagnosticeerd.

Behandeling van Narcolepsie

Een echt geneesmiddel voor narcolepsie bestaat nog niet. De ernstige slaperigheid overdag wordt meestal behandeld met stimulerende middelen zoals Ritalin of Modiodal. Voor de spierverslapping worden vaak antidepressiva voorgeschreven. Verder is het van belang om een goede voorlichting te krijgen over hoe met de narcolepsie om te gaan. Bepaalde leefregels, zoals het vermijden van alcohol en te zwaar tafelen, alsook het inplannen van regelmatige rustperiodes zijn erg belangrijk.

Handige Links voor Narcolepsie

Vereniging voor Narcolepsie: www.narcolepsie.nl 

Informatiesite narcolepsie expertiesecentra: www.allesovernarcolepsie.nl

Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek: www.nswo.nl 


Misschien vind je de volgende onderwerpen ook interessant:

Welke slaapmiddelen op recept zijn er en hoe werken ze?

Slapeloosheid: Waarom helpt een slaaptherapie beter dan pillen?

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter.

Waarom worden slaapmedicijnen meestal niet vergoed?

Wat moet je weten over slaappillen van de drogist?

Melatonine als slaapmiddel  - een goed idee?

Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?