Narcolepsie

Narcolepsie is een chronische neurologische aandoening, met als belangrijkste symptomen slaapaanvallen overdag en kortdurende spierverslappingen (kataplexie) die worden uitgelokt door emoties, zoals lachen of boos zijn. Een andere verschijnsel dat kan optreden is slaapverlamming (slaapparalyse), waarbij men wakker wordt met het gevoel armen en benen niet meer te kunnen bewegen. Ook kunnen droomachtige ervaringen voorkomen tijdens het inslapen, maar ook wel tijdens het wakker worden, die beangstigend echt lijken te zijn. Naast deze symptomen klagen patiënten ook vaak over doorslaapproblemen.

 

De eerste symptomen van narcolepsie treden vaak op tussen de 15 en 30 jaar. Vaak wordt mensen die lijden aan narcolepsie ten onrechte verweten dat ze lui of ongeïnteresseerd zijn. Narcolepsie heeft vaak ernstige gevolgen voor het dagelijks functioneren en zorgt voor problemen tijdens werk en studie, maar ook in persoonlijke relaties. Helaas kan het soms erg lang duren voordat iemand met narcolepsie op juiste wijze wordt gediagnosticeerd.

 

 

Behandeling van Narcolepsie

 

Een echt geneesmiddel voor narcolepsie bestaat nog niet. De ernstige slaperigheid overdag wordt meestal behandeld met stimulerende middelen zoals Ritalin of Modiodal. Voor de spierverslapping worden vaak antidepressiva voorgeschreven. Verder is het van belang om een goede voorlichting te krijgen over hoe met de narcolepsie om te gaan. Bepaalde leefregels, zoals het vermijden van alcohol en te zwaar tafelen, alsook het inplannen van regelmatige rustperiodes zijn erg belangrijk.

 

 

Handige Links voor Narcolepsie

 

Vereniging voor Narcolepsie: www.narcolepsie.nl 

Informatiesite narcolepsie expertisecentra: www.allesovernarcolepsie.nl

Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek: www.nswo.nl 


Lees ook:

Slapeloosheid: Wat is het en wat kan je eraan doen?

Slecht slapen, niet in slaap komen, wakker worden en niet meer verder kunnen slapen of te vroeg wakker worden... Wat kan je doen om weer beter te slapen? Lees meer

Slapeloosheid: Een slaaptherapie helpt beter dan pillen

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter.

Slaap en Ouderen

Ons natuurlijk slaappatroon verandert naarmate we ouder worden. De kans op slaapproblemen neemt toe. Wat moet je weten over slaap en ouder worden? Lees meer

Slaap en vrouwen

Vrouwen hebben vaker slaapproblemen dan mannen. Wat kan je doen als je slecht slaapt tijdens de menstruatie, zwangerschap of overgang? 

Lees meer

Wat moet je weten over slaappillen van de drogist?

Slaap en kinderen

Wat moet je weten over het natuurlijke slaappatroon van kinderen? Welke slaapproblemen komen vaak voor bij kinderen? 

Lees meer