Slaapapneu bij kinderen

Ca 2% van alle kinderen lijden aan slaapapneu, het frequente stoppen of verminderen van de ademhaling tijdens het slapen. De meest voorkomende vorm van slaapapneu is het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS), waarbij de bovenste luchtwegen tijdens het slapen (gedeeltelijk) geblokkeerd worden. Vaak hebben ouders niet door dat hun kind aan slaapapneu lijdt.

De meeste kinderen met OSAS snurken, maar niet alle kinderen die snurken hebben ook slaapapneu. Soms treden duidelijke ademstops op waarna het kind naar lucht snakt. In andere gevallen is de ademhaling continue gedeeltelijk verminderd zodat men geen adempauzes merkt. In beide gevallen krijgt het kind minder zuurstof naar binnen. In tegenstelling tot volwassenen worden kinderen vaak niet wakker door de apneus, zodat hun slaappatroon normaal lijkt.

Veel kinderen reageren met bewegingen op apneus, hun slaap lijkt onrustig. Soms lijkt het alsof zij hard moeten werken om te ademen. Andere symptomen die op OSAS kunnen wijzen zijn het indalen van de borstkast tijdens het inademen, zweten tijdens het slapen, door de mond ademen, vreemde slaapposities zoals zittend slapen of slapen met een overstrekte nek, afvallen of weinig aankomen, verminderde groei,bedplassen, hoofdpijn‘s ochtends, moeheid overdag, aandachts-, gedragsproblemen of hyperactiviteit.

Let op: Slaperige kinderen gedragen zich anders dan slaperige volwassenen: Zij worden hyperactief om wakker te blijven. Bovendien kunnen gedragsproblemen zoals agressiviteit of impulsiviteit veroorzaakt zijn door vermoeidheid.

De meest voorkomende oorzaak van OSAS bij kinderen zijn vergrote amandelen en tonsillitis.

OSAS kan op elke leeftijd optreden maar begint vaak tussen 3 – 6 jaar. Kinderen met overgewicht of een afwijkende gezichtsbouw, zoals kinderen met het Down syndroom, hebben een hoger risico op OSAS.

Als OSAS niet gediagnosticeerd en behandeld wordt kan dit in ernstige gevallen leiden tot verminderde groei en ontwikkeling, slechte schoolprestaties en gedragsproblemen.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van o.a. de oorzaak voor OSAS, de algemene gezondheid en leeftijd van het kind. Wordt OSAS veroorzaakt door vergrote amandelen en tonsillitis, dan kan een operatie overwogen worden. Bij kinderen met overgewicht kan afvallen helpen. Verder kan dragen van een speciale beugel of een speciaal masker ’s nachts apneus voorkomen.

Handige links

Nederlands Vereniging van Apneupatiënten: www.apneuvereniging.nl
Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek: www.nswo.nl
Belgische Vereniging van Apneupatiënten: apneuvereniging.be/

Melatonine als slaapmiddel  - een goed idee?

Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Slapeloosheid - wat is het en hoe kom je ervan af?

's Nachts wakker liggen en niet meer in slaap kunnen komen is een probleem wat heel veel mensen kennen. Slapeloosheid is goed te behandelen.

Wat moet je weten over slaappillen van de drogist?

Waarom een slaaptherapie beter helpt dan pillen en middeltjes

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter.

Verslaafd aan slaappillen - hoe kan je stoppen?

Slik je slaappillen en kan je niet meer zonder? Wil je ervan af? Gedurende een slaaptherapie kan je de medicijnen voorzichtig afbouwen.