Slaapapneu bij kinderen

Ca. 2% van alle kinderen lijden aan slaapapneu, het frequente stoppen of verminderen van de ademhaling tijdens het slapen. De meest voorkomende vorm van slaapapneu is het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS), waarbij de bovenste luchtwegen tijdens het slapen (gedeeltelijk) geblokkeerd worden. Vaak hebben ouders niet door dat hun kind aan slaapapneu lijdt.

De meeste kinderen met OSAS snurken, maar niet alle kinderen die snurken hebben ook slaapapneu. Soms treden duidelijke ademstops op waarna het kind naar lucht snakt. In andere gevallen is de ademhaling continue gedeeltelijk verminderd zodat men geen adempauzes merkt. In beide gevallen krijgt het kind minder zuurstof naar binnen. In tegenstelling tot volwassenen worden kinderen vaak niet wakker door de apneus, zodat hun slaappatroon normaal lijkt.

Veel kinderen reageren met bewegingen op apneus, hun slaap lijkt onrustig. Soms lijkt het alsof zij hard moeten werken om te ademen. Andere symptomen die op OSAS kunnen wijzen zijn het indalen van de borstkast tijdens het inademen, zweten tijdens het slapen, door de mond ademen, vreemde slaapposities zoals zittend slapen of slapen met een overstrekte nek, afvallen of weinig aankomen, verminderde groei, bedplassen, hoofdpijn‘s ochtends, moeheid overdag, aandachts-, gedragsproblemen of hyperactiviteit.

Let op: Slaperige kinderen gedragen zich anders dan slaperige volwassenen: Zij worden hyperactief om wakker te blijven. Bovendien kunnen gedragsproblemen zoals agressiviteit of impulsiviteit veroorzaakt zijn door vermoeidheid.

De meest voorkomende oorzaak van OSAS bij kinderen zijn vergrote amandelen en tonsillitis.

OSAS kan op elke leeftijd optreden maar begint vaak tussen 3 – 6 jaar. Kinderen met overgewicht of een afwijkende gezichtsbouw, zoals kinderen met het Down syndroom, hebben een hoger risico op OSAS.

Als OSAS niet gediagnosticeerd en behandeld wordt kan dit in ernstige gevallen leiden tot verminderde groei en ontwikkeling, slechte schoolprestaties en gedragsproblemen.

 

 

Behandeling

 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van o.a. de oorzaak voor OSAS, de algemene gezondheid en leeftijd van het kind. Wordt OSAS veroorzaakt door vergrote amandelen en tonsillitis, dan kan een operatie overwogen worden. Bij kinderen met overgewicht kan afvallen helpen. Verder kan dragen van een speciale beugel of een speciaal masker ’s nachts apneus voorkomen.

 

 

Handige links

 

Nederlands Vereniging van Apneupatiënten: www.apneuvereniging.nl
Nederlandse vereniging voor Slaap Waak Onderzoek: www.nswo.nl
Belgische Vereniging van Apneupatiënten: apneuvereniging.be

Meer over slaap en kinderen:

Slaap van baby tot puberteit

Wat moet je weten over het natuurlijke slaappatroon van kinderen? Hoe verandert de slaap naarmate je kind ouder wordt?

Lees meer

Praten in slaap, tandenknarsen, hoofdbonken

Vertoont je kind opvallend gedrag tijdens het slapen, zoals tanden knarsen, bonken met het hoofdje of praat zij/hij in de slaap?

Lees meer

Slaapapneu bij kinderen: slaperigheid en hyperactiviteit

Ca. 2% van alle kinderen lijden aan slaapapneu. Verstoorde slaap leidt tot slaperigheid overdag. Slaperige kinderen worden hyperactief.

Lees meer

In- en doorslaapproblemen bij pubers

Laat naar bed en 's ochtends moeite met opstaan... Wat moet je weten over de slaap van tieners? Welke tips helpen pubers om voldoende slaap te krijgen? Lees meer

In- en doorslaapproblemen bij kleine kinderen

Veel baby’s en kinderen hebben wel eens last van problemen met inslapen of doorslapen. Met welke tips zorg je ervoor dat je kind beter slaapt? Lees meer

Slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, bedplassen

Slaapwandelen, nachtelijke angstaanvallen, bedplassen zijn slaapproblemen die in de diepe slaap optreden.

Lees meer


Lees ook:

Slaapstoornissen: Welke slaapproblemen komen vaak voor?

Slapeloosheid, slaapapneu, tandenknarsen, rusteloze benen, narcolepsie zijn de meest voorkomende problemen. Wat zijn de symptomen en wat kan je eraan doen? Lees meer 

Een slaaptherapie helpt beter dan pillen tegen slecht slapen

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter..

Lees meer

Welke slaapmiddelen op recept zijn er en hoe werken ze?

In Nederland worden als slaapmiddel veelal de zogenaamde benzodiazepinen en "Z-slaapmiddelen" voorgeschreven. Hoe werken slaapmedicijnen en wat zijn risico's? Lees meer

Slaap en vrouwen

Vrouwen slapen langer dan mannen maar hebben vaker last van slaapproblemen. Wat moet je weten over slaap tijdens menstruatie, overgang en zwangerschap? Lees meer

Slecht slapen: Helpen slaappillen van de drogist?

Slecht slapen: Is het handig om melatonine te gebruiken?

Melatonine is een natuurlijk hormoon en speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Lees meer