Praten in de slaap, tandenknarsen, hoofdbonken

Praten in de slaap

Praten in de slaap kan soms hinderlijk zijn voor anderen in de zelfde slaapkamer, maar is in wezen volkomen onschuldig. Het komt het meest voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen optreden.

Tanden knarsen (bruxisme)

Nachtelijke angstaanvallen duren kort (een aantal minuten), maar zijn wel indringend. Het begint meestal met een doordringende gil. Vervolgens komt het kind overeind in bed en maakt het vreemde en heftige bewegingen. Het kind kan nog enige tijd nadat de angstaanval is afgelopen verward blijven voordat het weer in slaap valt. Ook bij nachtelijke angstaanvallen geldt dat ze op den duur verdwijnen. Behandeling is dan ook meestal niet nodig.

Hoofdbonken (jactatio capitis)

Hoofdbonken, of jactatio capitis, komt vooral voor bij kinderen tot 3 jaar. Het zijn ritmische bewegingen, waarbij het kind op handen en knieën leunend met het hoofd tegen het bedje aan bonkt. Dit gebeurt bij het in slaap vallen en tijdens de lichte slaap. Als het kind eenmaal in diepe slaap is houdt het bonken op. Meestal verdwijnt het hoofdbonken vanzelf na enige maanden, maar bij sommige kinderen duurt het langer.

Melatonine als slaapmiddel  - een goed idee?

Melatonine is een hormoon dat geproduceerd wordt in de hersenen. Het speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Slapeloosheid - wat is het en hoe kom je ervan af?

's Nachts wakker liggen en niet meer in slaap kunnen komen is een probleem wat heel veel mensen kennen. Slapeloosheid is goed te behandelen.

Wat moet je weten over slaappillen van de drogist?

Waarom een slaaptherapie beter helpt dan pillen en middeltjes

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter.

Verslaafd aan slaappillen - hoe kan je stoppen?

Slik je slaappillen en kan je niet meer zonder? Wil je ervan af? Gedurende een slaaptherapie kan je de medicijnen voorzichtig afbouwen.