Slaapproblemen

Goede slaap is onontbeerlijk om goed te kunnen functioneren. Na een goede nachtrust uitgerust wakker worden is voor honderdduizenden Nederlanders echter niet vanzelfsprekend. 30% van de volwassenen zegt wel eens last te hebben van slaapproblemen. In totaal zijn er meer dan 80 verschillende slaapstoornissen. 

 

Slapeloosheid (insomnie) komt het meeste voor en kan het beste behandeld worden met een gedragsmatige slaaptherapie. Andere vaak voorkomende slaapproblemen zijn slaapapneu, het rusteloze benen syndroom, narcolepsie en bruxisme (tandenknarsen). Hieronder vind je informatie over symptomen en behandeling van verschillende slaapproblemen, slaaptips en handige links.

 

 


Slecht slapen: Slapeloosheid

Slecht slapen, niet in slaap komen, wakker worden en niet meer verder kunnen slapen of te vroeg wakker worden... Wat kan je doen om weer beter te slapen? Lees meer

Slaapproblemen: Tandenknarsen (bruxisme)

Tandenknarsen 's nachts gaat gepaard met slecht slapen. Wat zijn de symptomen van tandenknarsen (bruxisme) en wat kan je eraan doen? 

Lees meer

Slaapproblemen: Slaapapneu

Overdag hondsmoe? Bij slaapapneu treden er tijdens de slaap ademstops op die je slaap verstoren. Wat zijn de symptomen en hoe wordt slaapapneu behandeld?

Lees meer

Slaapproblemen: Het Rusteloze Benen Syndroom

Heb je last van kriebelende, tintelende of pijnlijke gevoelens diep in de benen? Gepaard met een onbedwingbare drang om je benen te moeten bewegen als je 's avonds tot rust komt?

Lees meer


Lees ook:

Waarom helpt een slaaptherapie beter dan pillen tegen slecht slapen?

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter..

Lees meer

Welke slaapmiddelen op recept zijn er en hoe werken ze?

In Nederland worden als slaapmiddel veelal de zogenaamde benzodiazepinen en "Z-slaapmiddelen" voorgeschreven. Hoe werken slaapmedicijnen en wat zijn risico's? Lees meer

Slecht slapen: Helpen slaappillen van de drogist?

Slecht slapen: Is het handig om melatonine te gebruiken?

Melatonine is een natuurlijk hormoon en speelt een belangrijke rol in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Lees meer