Slaappillen van de drogist

Kruidenmiddelen, homeopathische middelen, voedingssupplementen

Er zijn bij de drogist vele middelen te koop waarvan gezegd wordt dat ze een positief effect hebben op de slaap. Dit kunnen kruidenmiddelen zijn, homeopathische middelen of voedingsupplementen. Ook hier geldt, net als met de slaappillen op recept, dat met deze middelen alleen het symptoom bestreden wordt en niet de oorzaak. 

 

 

Een belangrijk nadeel van de kruidenmiddelen is dat een onafhankelijke controle op kwaliteit en veiligheid ontbreekt. Het feit dat een slaapmiddel is gebaseerd op natuurlijke kruiden betekent nog niet automatisch dat het ook veilig is en dat er geen bijwerkingen zouden zijn! De werking van de meeste kruidenmiddelen is nauwelijks onderzocht en eigenlijk alleen gebaseerd op ervaring van gebruikers.

 

 

Homeopatische slaapmiddelen zijn gebaseerd op het principe dat een ziekte genezen kan worden door de patiënt een sterk verdund middel te geven van de stof die in normale hoeveelheden juist de symptomen van deze ziekte opwekt. In Nederland mogen alleen geregistreerde homeopathische middelen worden verkocht. Dit betekent alleen dat er precies bekend moet zijn wat er in het middel zit. Het is dan ook een zeer eenvoudige registratie in vergelijking tot de registratie van de reguliere geneesmiddelen.

 

Voorbeelden van kruidenmiddelen of homeopathische slaapmiddelen: 

  • St. Janskruid: vooral gebruikt tegen milde depressiviteit
  • Valeriaan; rustgevend effect op het centrale zenuwstelsel
  • Passiebloem: rustgevend

Sommige middelen zijn een mengsel van een aantal kruiden. Sambrosa sap is daar een voorbeeld van.

 

Tryptofaan

Tryptofaan is een is in ons lichaam (of hersenen) voorkomend aminozuur dat een rol speelt bij de regulatie van ons slaapritme. Tryptofaan werkt positief op de slaap. De stof is ook aanwezig in warme melk met bijvoorbeeld honing of anijs, een drank die vaak als natuurlijk slaapmiddel gebruikt wordt. Kunstmatige tryptofaan is vrij in de winkel te koop, maar het kan ook ernstige bijwerkingen hebben, zoals sufheid, misselijkheid, anorexia en soms manisch gedrag.

 

 

Lees ook:

Welke slaapmiddelen op recept zijn er en hoe werken ze?

Slapeloosheid: Wat is het en wat kan je eraan doen?

Slecht slapen, niet in slaap komen, wakker worden en niet meer verder kunnen slapen of te vroeg wakker worden... Wat kan je doen om weer beter te slapen? Lees meer

Melatonine als slaapmiddel  - een goed idee?

Melatonine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt in de werking van de biologische klok. Is het verstandig om melatonine als slaapmiddel in te nemen?

Lees meer

Een slaaptherapie helpt beter dan pillen

Slaappillen kunnen tijdelijk helpen, maar verdoezelen alleen de symptomen. Met een slaaptherapie pak je de bron van het slaapprobleem aan en slaap je blijvend beter. Lees meer