De biologische klok in onze hersenen zorgt er voor dat ons lichaam een 24-uursritme heeft, ook wel circadiaan ritme genoemd. We kunnen dat bijvoorbeeld zien aan de lichaamstemperatuur die in de ochtend lager is dan in de avond. Het 24-uursritme zorgt er ook voor dat we elke dag ongeveer op een bepaalde tijd slaperig worden. Zonlicht is hierbij een belangrijke factor dat er voor zorgt dat onze klok netjes ‘gelijk’ blijft lopen met de omgevingstijd.
In bepaalde situaties komt ons (slaap/waak)gedrag niet overeen met ons interne biologische ritme of het omgevingsritme: Bijvoorbeeld wanneer we werken op wisselende tijden of vliegen naar een andere tijdzone. Wat betekent dat voor je slaap? En welke tips kunnen helpen om toch alert te blijven en slaapproblemen door ploegendienst en jetlag te beperken?
Wat betekent werken op wisselende tijden voor je slaap? Welke roosters zijn gunstig voor de biologische klok? Welke rol speelt leeftijd als je in ploegendienst werkt? Lees meer
Wat kan je thuis en op het werk doen om ervoor te zorgen dat je slaap zo min mogelijk verstoord raakt door wisselende diensten? Lees de slaaptips
Als we naar een andere tijdzone vliegen moet onze interne klok zich aanpassen aan de bestemmingstijden. Lees onze tips om met jetlag om te gaan.