Slaapapneu

Bij slaapapneu treden er tijdens de slaap veelvuldig ademstops of apneus op. Het obstructief slaapapneu syndroom (OSAS) is de bekendste vorm van slaapapneu. Door de ademstops wordt de slaap vaak ernstig verstoord; de patiënt wordt zeer vaak wakker of gaat van een diepere slaap over naar een lichtere slaap. Als gevolg daarvan is men overdag slaperig en moe. Sommige mensen realiseren zich niet dat hun vermoeidheidsklachten veroorzaakt worden door een verstoorde slaap, omdat ze zich niet kunnen herinneren wakker geweest te zijn. Luid snurken kan een teken zijn van apneu, maar dat hoeft niet. Zo’n 30% van de volwassenen snurkt, terwijl er maar bij 4% inderdaad sprake is van apneu. Een bedpartner kan het opvallen dat zijn of haar partner niet alleen snurkt, maar soms ook tijdelijk stopt met ademen. Vaak wordt daarna het ademen hervat met een zeer luide snurk en eventueel omdraaien.

 

Andere symptomen die kunnen wijzen op het hebben van apneu zijn: een verstikkend gevoel, nachtzweten, wakker worden met hoofdpijn of een droge mond.

 

Verschillende factoren kunnen bijdragen tot het optreden van apneus: De vorm van de kaak of vetvorming in de keel kunnen de ruimte achter de tong en de huig smaller maken. De spieren, die de keelholte open houden als iemand ligt, verslappen tijdens de slaap. Hierdoor kunnen de spieren in de keelholte zakken en eventueel de keel geheel afsluiten.

 

Ook kinderen kunnen aan slaapapneu lijden. 

 

 

De juiste diagnose is belangrijk

 

OSAS leidt niet alleen tot slaperigheid overdag, maar er kunnen ook andere gezondheidsrisico’s optreden. Hoge bloeddruk en hartproblemen komen vaak voor bij ernstige apneu. Een vroege diagnose kan complicaties vermijden. In een ziekenhuis waar men ervaring heeft met apneu kan met behulp van een speciale slaapregistratie de juiste diagnose gesteld worden. 

 

Lees verder:


Behandeling van slaapapneu

Hoe wordt slaapapneu behandeld? En wat kan je zelf doen om klachten te verminderen?

Lees meer

Slaapapneu: boektip en handige links

Zie hier onze boektip en handige links voor meer informatie over slaapapneu.

Lees meer