· 

Melatonine: een voedingssupplement of een geneesmiddel?

Melatonine is een hormoon dat door het eigen lichaam wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen. Melatonine is sterk verbonden met onze biologische klok in de hersenen. De biologische klok zorgt ervoor dat ons slaap/waakritme regelmatig blijft en in de pas blijft lopen met het 24-uursritme van dag en nacht.

 

oplichtende hersencellen
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Donker-hormoon

Bij het donker worden neemt de hoeveelheid melatonine in het bloed sterk toe. Als het weer licht begint te worden, zo’n 12 uur later, wordt er weer minder melatonine aangemaakt. Daarom wordt melatonine ook wel het donker-hormoon genoemd. 

Verschuiving slaap/waakritme

Het gebruik van extra melatonine kan het slaap/waakritme verschuiven. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als middel tegen jetlag of bij werken op onregelmatige tijden

Slaapmiddel?

Melatonine wordt ook vaak gebruikt als slaapmiddel. Dit is eigenlijk alleen maar terecht als er sprake is van een tekort aan natuurlijk melatonine of van een verschoven ritme van melatonine.

 

Als het noodzakelijk is om extra melatonine te nemen zal een arts op recept een bepaalde dosis voorschrijven en precies aangeven op welk specifiek tijdstip de melatonine ingenomen dient te worden. Er is dan dus sprake van een geneesmiddel en niet van een voedingssupplement dat vrij verkrijgbaar is bij een drogist.

Rechtbank: voedingssupplement of geneesmiddel?

Of melatonine verkocht mag worden als voedingssupplement ligt aan de dosering van de melatonine.

De rechtbank heeft in een kort geding de uitspraak gedaan dat alleen producten met minder dan 0,3 mg melatonine verkocht mogen worden als voedingssupplementen. Als de dosering melatonine hoger is dan 0,3 mg moet het product beschouwd worden als geneesmiddel dat geregistreerd moet worden en waarvoor een vergunning vereist is.

Meer weten?

Wil je meer weten over het gebruik van melatonine als slaapmiddel? Lees hier verder