· 

10 slaaptips voor warme nachten

De temperaturen stijgen de komende dagen weer richting de 30 graden. Hoe houd je jezelf en je slaapkamer koel zodat je goed kan slapen? Onze 10 slaaptips onderaan kunnen helpen.

 

Waarom slapen we bij hitte minder goed?

 

Ons interne slaap-waakritme is gekoppeld aan ons temperatuurritme. Onze lichaamstemperatuur stijgt over de dag heen en gaat - normaliter - in de avond dalen. Die temperatuurafname gaat gepaard met het gevoel van slaperigheid. ’s Nachts is onze lichaamstempratuur ca. 1 graad Celsius lager dan overdag. Je kan je voorstellen dat ons natuurlijke temperatuurritme verstoord kan raken door een hoge omgevingstemperatuur. Dat kan het inslapen en doorslapen lastiger maken. 

10 tips om je koel te houden:

1. Houd de ramen en gordijnen overdag in slaapkamer dicht om de hitte buiten te houden. Open de ramen ’s avonds en ’s nachts, wanneer de lucht buiten afgekoeld is.

 

2. Heb je het warm voor het slapengaan? Neem een warme of lauwwarme douche. Het warme water zorgt ervoor je huid beter doorbloed raakt en je lichaam zo warmte kwijt kan raken, ook na het douchen. Om die reden is koud douchen minder handig: Het vernauwt de bloedvaten in je huid, waardoor de warmte in je lichaam blijft. 

 

3. Sport niet te laat. Sporten is goed voor de slaap, maar verhoogt je lichaamstemperatuur. Stop beter 2-3 uur voor bedtijd met lichamelijke inspanning.

 

4. Wil je ‘s nachts koelere lucht in je slaapkamer? Zet een ventilator voor het open raam zodat koelere buitenlucht nog beter je slaapkamer in komt. Of zet een bak met ijsklontjes voor de ventilator.

 

5. Drink voor het slapen een glas koud water. Dat helpt om je lichaamstemperatuur te laten dalen. En je vult je vochtpijl weer aan. Op warme dagen verliezen we water doordat we zweten. Zweten helpt om ons lichaam af te koelen.

 

6. Eet ’s avonds niet te veel en te laat. Je spijsvertering komt dan op gang en dat genereert ook warmte. 

 

7. Apparaten om je heen kunnen behoorlijk wat warmte genereren. Houd ze dus zo veel mogelijk buiten de slaapkamer of schakel ze uit. Ga niet laat nog met je laptop op schoot zitten. Beeldschermen zoals telefoon, laptop en tablet kun je 1,5 uur tot 1 uur voor het slapen het beste uitzetten. Het licht wat beeldschermen uitstralen en de prikkels die je via deze apparaten binnen krijgt kunnen je wakker en alert houden.

 

8. Draag ’s nachts luchtige kleding van katoen. Katoen neemt zweet op en je lichaam en laken voelen zo minder klam. 

 

9. Houd afstand van je partner in bed. Gezellig tegen elkaar aanliggen kun je beter tijdens koelere nachten. Het is minder handig tijdens een hete nacht omdat je elkaar dan warm houdt. 

 

10. Rol je niet op in foetushouding, maar lig lekker languit, met je armen en benen van je af. Zo geef je je lichaam de kans om af te koelen.