· 

Zomertijd 2024 - 10 tips om je voor te bereiden

Met de komst van de lente en het vooruitzicht op meer zonuren is het ook weer tijd om ons voor te bereiden op de overgang naar de zomertijd. Aanstaand weekend, in de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024, zetten we de klok een uur vooruit: van 2 uur naar 3 uur. De zondag is daardoor een uur korter. Door het paasweekend hebben meer mensen de kans om ook maandag nog rustig te wennen aan de aangepaste tijden.

 

Vanaf zondag gaat de zon weer later op en onder. We kunnen dan weer langer van het daglicht genieten in de avond. Onze interne biologische klok kan door de tijdsaanpassing tijdelijk wat van slag raken - met onrustigere slaap en meer vermoeidheid als gevolg. Heb je daar eerder last van gehad na ingang van de zomertijd? Dan is het handig om de onderstaande tips toe te passen:

  1. Pas je bedtijden stapsgewijs aan, zodat je lichaam rustig kan wennen aan de nieuwe tijden. Je kan bijv. vanaf woensdag per dag 15 minuten eerder opstaan en naar bed gaan.  
  2. Pas ook andere routines op die manier aan, zoals de tijdstippen waarop je eet.
  3. Zet op zaterdagavond alvast de klokken een uur vooruit en houd je gewone bedtijden aan.
  4. Dim het licht en vermijd beeldschermen minstens een uur voor het slapengaan om de aanmaak van het slaaphormoon melatonine te stimuleren.
  5. Eet niet te laat op de avond en vermijd zware maaltijden. Een lichte snack voor het slapengaan is oké.
  6. Vermijd cafeïne vanaf de late namiddag.   
  7. Vermijd alcohol en intensieve lichaamsbeweging 2-3 uur voor het slapengaan.
  8. Zoek direct na het opstaan het daglicht op. Dat helpt om je interne klok te resetten en je energieker te voelen gedurende de dag.
  9. Luister naar je lichaam en doe de eerste paar dagen na ingang van de zomertijd iets rustiger aan als je je vermoeid voelt.
  10. De dagen na ingang van de zomertijd gebeuren er meer verkeersongelukken. Slaperig autorijden is een vaak onderschat gevaar. Overdag erg slaperig? Als je de gelegenheid hebt, doe eens een powernap (een dutje van niet langer dan 25 min) voor 15 uur