Geheime tip tegen rusteloze benen

Het rusteloze benen syndroom, ook wel bekend onder de Engelse naam Restless Legs Syndrome of RLS, is een neurologische aandoening. Het wordt gekenmerkt door een onbedwingbaar gevoel de benen te moeten bewegen, vaak gepaard met een vervelend, kriebelend gevoel diep in de benen. De meeste klachten komen voor in de avond en nacht en verstoren daarmee de slaap.

Hoewel men nog niet veel weet over de achterliggende oorzaak heeft het waarschijnlijk te maken met een verstoring in de dopamine huishouding. Dopamine is een stof in de hersenen die zorgt voor de overdracht van informatie van de ene hersencel naar de andere en die onder meer ook delen van de hersenen activeert die ervoor zorgen dat wij plezier ervaren.

 

In matige en ernstige gevallen van RLS kunnen dan o.a. ook medicijnen worden toegediend die de werking van dopamine nabootsen.

Dergelijke medicijnen helpen ook een 41-jarige man uit Brazilië die lijdt aan RLS. Hij heeft een betere oplossing gevonden tegen zijn rusteloze benen. Zijn symptomen verdwijnen namelijk volledig na masturbatie of seks. Wetenschappers van de Federale Universiteit van São Paulo beschreven zijn geval in de actuele uitgave het wetenschappelijke tijdschrift Sleep Medicine. Zij nemen aan dat de dopamine die altijd bij een orgasme vrij komt het succes van deze ‘behandeling’ mogelijk kan verklaren.