· 

Cognitieve gedragstherapie helpt beter dan slaappillen - Lancet

Een slaaptherapie helpt het beste bij slapeloosheid: Met gezonde slaapgewoontes en positievere gedachten rondom slaap kan je slaapproblemen beter oplossen dan met slaappillen.

 

In een artikel in een vooraanstaand medisch wetenschappelijk tijdschrift, de Lancet, werden de behandeling van slapeloosheid met behulp van slaappillen op recept vergeleken met de cognitieve gedragstherapie (CGT) voor slapeloosheid, zoals wordt aangeboden door de Somnio slaaptherapie

 

Bij de cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid worden een aantal technieken gecombineerd, zoals zgn. stimulus controle, slaaprestrictie en cognitieve therapie. Het voordeel van CGT boven slaapmiddelen is dat CGT een reeks cognitieve en gedragsfactoren probeert aan te pakken, die kunnen leiden tot episodes van slapeloosheid. Als het patroon van factoren eenmaal is vastgesteld kan de behandeling per patiënt worden bepaald. 

 

Het artikel in de Lancet geeft de resultaten van een aantal onderzoeken weer die gevonden hebben dat de effecten van een CGT-behandeling veel duurzamer zijn na langere perioden dan de effecten van slaapmiddelen.

 

Bron: Sateia and Nowell, The Lancet, Vol. 364, nov. 2004, 1959-1973