· 

‘Respect voor slaap verdwijnt’ – Slaaponderzoeker Gerard Kerkhof bij RTL Late Night

Slaaponderzoeker Gerard Kerkhof luidt de noodklok: Slaaptekort dreigt een steeds groter maatschappelijk probleem te worden.

 

Uit recent onderzoek van de hoogleraar blijkt dat 30% van de volwassenen Nederlanders met een slaaptekort kampt. Dat houdt in dat deze personen gemiddeld 6 uur of minder per nacht slapen – terwijl de slaapbehoefte gemiddeld 7,5 – 8,5 uur per nacht is. De cijfers zijn vergelijkbaar met onderzoeksresultaten uit andere landen, zoals de VS. Heel zorgwekkend is de bevinding dat vooral onder jongeren tussen de 18 en 21 jaar slaapgebrek heel wijdverbreid is. Ongeveer de helft van jonge vrouwen tot 21 heeft een slaapstoornis.

 

Volgens prof. Kerkhof heeft dat ermee te maken dat het respect voor de slaap aan het verdwijnen is. We doen niet genoeg ons best om een voldoende lange periode voor de slaap te reserveren. Dat kan veel impact hebben op ons welbevinden en gedrag overdag - en bij een structureel slaaptekort uiteindelijk op onze gezondheid.

 

Bij RTL Late Night legt Gerard Kerkhof uit waarom het ‘5 voor 12’ is wat het slapen betreft. Je kunt het segment hier bekijken: