· 

Slaapfenomenen: wakker schrikken met het gevoel te vallen

Ken je dat? Tijdens het inslapen heb je ineens het gevoel dat je valt en je schrikt weer wakker. Wetenschappers noemen deze ervaringen ‘hypnagoge schokken’ of 'slaapstuipen'.

 

Een slaapstuip is een plotselinge, onwillekeurige samentrekking van spieren in het hele lichaam of een aantal ledematen. Vaak gaat dit gepaard met het gevoel naar beneden te vallen, een schrikgevoel, een verbeeldende droom, soms ook een gil. Je wordt niet altijd wakker van een slaapstuip. De meeste slaapstuipen kan men zich dan ook ’s ochtends niet meer herinneren.

 

Ongeveer 60 – 70% van de mensen geven aan af en toe slaapstuipen te hebben. Slaapstuipen komen vaker voor bij mensen met onregelmatige slaaptijden. De kans op slaapstuipen neemt toe na overmatig gebruik van cafeïne of andere opwekkende middelen, stress en intense fysieke inspanning vlak voor het slapen.

 

Slaapstuipen zijn een natuurlijk fenomeen dat bij het inslapen voorkomt en over het algemeen onschuldig is. Een aantal mensen heeft er echter wel last van. Wanneer slaapstuipen herhaaldelijk heel intens of vaak optreden kan dit tot inslaapproblemen en angst voor het inslapen leiden. Met een daarop gerichte behandeling kan het slapen weer verbeterd worden.

 

bron: The International Classification of Sleep Disorders, second edition