· 

Tablet, Computer, E-reader en Slaap

Lezen voor het slapen gaan kan helpen bij het inslapen. Maar hoe zit het met lezen op een tablet, computer, smart-phone of e-reader?

 

Kijk uit met computer, tablet, smartphone

Kijk uit als je leest m.b.v. computers, laptops, tablet of je smartphone. De beeldschermen van deze apparaten stralen blauw licht uit en remmen daardoor de productie van het hormoon melatoninedat o.a. ons lichaam tot slapen aanzet. Als gevolg daarvan kan je later slaperig worden en moeite hebben om in slaap te vallen. Computers, tablets en smart-phones kan je daarom een uur voor het slapen beter niet meer gebruiken. Wanneer dat niet lukt, zet de schermhelderheid zo laag mogelijk en gebruik filters voor blauw licht (zoals Night Shift van Apple of f.lux).

 

Hoe zit het met e-readers?

Er zijn e-readers met verschillende soorten beeldschermen. De meeste e-readers werken met elektronische inkt. Deze e-readers stralen helemaal geen licht uit. Ze hebben dan ook geen negatief effect op het slapen. Je kan ze gerust voor het slapen gebruiken. Een lampje wat op het beeldscherm schijnt is geen probleem (want dat licht bevat geen blauwe golflengtes, waarvoor de biologische klok gevoelig is). 

 

Er zijn ook  e-readers met LCD-beeldschermen. Deze beeldschermen met achtergrondverlichting stralen - net als tablets -het blauwachtige licht uit wat ons wakker houdt. Ook hiervoor geldt dus: beter een uur voor bedtijd uitzetten.