· 

Invloed van moderne media op slaap bij jongeren

Veel mensen, vooral jongeren, spelen voordat ze naar bed gaan graag nog een video game op computer of smartphone, chatten of pingen met vrienden, of gebruiken een van de social media. Verschillende onderzoeksgroepen uit Duitsland, Engeland en Amerika hebben onderzoek gedaan naar het effect van deze activiteiten op de slaapkwaliteit bij studenten.

 

Bij drie recente studies is gekeken naar welke activiteiten het meest nadelig zijn voor de slaap. Tijdens de laatste twee uur voor de reguliere bedtijd hielden de proefpersonen zich bezig met een van de volgende activiteiten: video spelletje (een zogenaamd platform spel), sociale media (zoals facebook) op pc of smartphone, tv-kijken, lezen of muziek luisteren. De onderzoekers vonden dat vooral video games en sociale media zorgden voor een kortere en minder diepe slaap in vergelijking tot de andere activiteiten. Dit komt voornamelijk omdat onze hersenen nog even flink aan het werk gezet worden vlak voordat we naar bed gaan. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat als de hersenen meer actief zijn vlak voor het inslapen de slaap negatief beïnvloed wordt.

 

Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat schermen van tv's, computer en smartphones een blauwachtig licht uitzenden. Dit licht heeft een verstorend effect op de melatonineproductie. Melatonine, een natuurlijk hormoon in onze hersenen, heeft een regulerend effect op de slaap; verstoring van de melatonineproductie zal dan ook de slaap verstoren.

 

Deze en andere onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd op het slaap-congres APSS in Boston, juni 2012.