· 

Let op voldoende slaap als je af wil vallen

Volgens een nieuwe studie beperkt onvoldoende slaap de vetafbouw tijdens een dieet. Bij overgewichtige mensen op een dieet was meer dan helft van het gewichtsverlies te wijten aan vetafbouw als zij voldoende sliepen. Als dezelfde personen tijdens de dieet onvoldoende sliepen, vielen zij even veel af maar was er slechts een vierde van de gewichtsafname te wijten aan vetafbouw. Wanneer de afvallers onvoldoende sliepen hadden zij bovendien meer honger.

 

Tijdens de studie aan de Universiteit van Chicago werden 10 overgewichtige personen tussen de 35 en 49 onderzocht (BMI 25 – 32). De deelnemers volgden een dieet waarbij hun calorieënopname beperkt werd. Er werd gelet op gevarieerd eten maar niet gesport. De deelnemers brachten twee keer 2 weken door in het onderzoekslab. Een keer kregen zij 8,5 uur de tijd om te slapen een de andere keer slechts 5,5 uur. Gemiddeld vielen de deelnemers 3 kg af per 14-dagig labverblijf. Wanneer zij voldoende sliepen was 1,4 kg daarvan vetmassa en 1,6 kg vetvrije massa. Wanneer zij onvoldoende sliepen verloren zij slechts 0,6 kg vetmassa en 2,4 kg vetvrije massa. Wanneer de deelnemers onvoldoende sliepen produceerden zij daarnaast meer ghrelin, een hormoon dat o.a. honger opwekt en de vetopbouw bevordert.

 

 

Conclusie: Als je tijdens een dieet let op voldoende slaap kun je betere resultaten bereiken en is de kans groter de je het dieet volhoudt.