· 

12 Tips om beter te slapen als je wakker ligt van de Oekraïne-oorlog

De oorlog in Oekraïne leidt bij veel mensen tot onrust, zorgen en soms angsten. Dat kan je ook ’s nachts wakker houden. Wat kan je doen om de impact van het oorlogsnieuws op je slaap te beperken?

 

Plan hoe je het nieuws volgt

 

1.      Kies een beperkt aantal vaste tijdstippen waarop je het nieuws volgt, bijvoorbeeld 15-20 minuten in de ochtend en eerder op de avond.

 

2.      Check ‘s ochtends als je wakker wordt beter niet direct het nieuws maar neem minimaal een half uur de tijd om de dag ontspannen te starten. Dat helpt om met minder spanning door de dag te komen.

 

3.      Vermijd urenlang ‘doomscrollen’ op je telefoon.

 

4.      Voor sommige mensen werkt het beter om het nieuws te lezen in plaats van te kijken naar bewegende beelden. Kijk bewust wat voor jou een handige manier is om op de hoogte te blijven.

 

5.      Zorg dat je niet nog laat op de avond - vlak voor het slapen - het nieuws volgt. Neem tegen het einde van de dag de tijd om te ontspannen, bijv. met een leuk boek of door te luisteren naar rustige muziek. 

 

Gebeurtenissen verwerken

 

6.      Neem regelmatig een kwartiertje de tijd om gebeurtenissen die je bezighouden te overdenken. Doe dat het liefst op een vast moment overdag of eerder op de avond.

 

7.      Schrijf je gedachten eventueel op. Dat helpt om gebeurtenissen te verwerken en om piekeren ’s nachts te verminderen.

 

8.      Praat erover met anderen. Dat kan helpen om de gebeurtenissen een plek te geven.

  

Beweging en daglicht

 

9.      Let op voldoende beweging. Dat helpt om spanning af te bouwen en je hoofd vrij te krijgen. Je krijgt er ook meer energie van en beweging is gunstig voor de slaap.

 

10.   Zorg elke dag dat je je overdag blootstelt aan het daglicht. Ga het liefst in de ochtend even een half uurtje naar buiten. Het ochtendlicht helpt bij het wakker worden en is belangrijk voor ons slaap/waakritme. Daglicht is onder andere ook belangrijk voor onze stemming.

 

Ontspanning

 

11.   Neem regelmatig de tijd om bewust te ontspannen, juist in een stressvolle periode.

 

12.   Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om spanning af te bouwen. Je kan bijvoorbeeld de gratis app VGZ Mindfulness Coach gebruiken om te luisteren naar begeleide ontspanningsoefeningen.