· 

Wintertijd 2023: Zo voorkom je vermoeidheid

Klok in herfstomgeving

Zondag, 29 oktober 2023, gaat de wintertijd in. De klok wordt in de nacht van zaterdag op zondag een uur teruggezet van 03:00 naar 02:00 uur. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je slaap/waakritme. 

 

We krijgen er op de zondag gelukkig een extra uurtje bij – dat maakt het minder zwaar vergeleken met het wennen aan de zomertijd. Het is voor de meeste mensen ook veel gemakkelijker om een uur later te slapen en wakker te worden  dan een uur eerder. Toch moet onze interne klok wennen aan de tijdswisseling en dat kan tijdelijk voor extra vermoeidheid zorgen. Wanneer je daar de afgelopen jaren last van had kan je het beste vooruitplannen:

 

Pas je bed- en eettijden stapsgewijs aan

Begin al enkele dagen voor de tijdswisseling met het aanpassen van je bedtijden. Je kan bijv. vrijdag en zaterdag een half uurtje later naar bed gaan en opstaan. Of doe het in meer stappen, bijvoorbeeld door per dag een 15 of 20 min achteruit te schuiven met de tijden. Pas ook je andere activiteiten op die manier aan, vooral de tijdstippen waarop je eet. Dit is ook voor kinderen handig.

 

Zet de klok al zaterdagavond terug

Zet je klokken thuis al op zaterdagavond terug en probeer je gewone bedtijd aan te houden. Houd zondagochtend je gewone tijd van opstaan aan.

 

Goede slaapgewoontes 

Met slaaptekort kan je meer last krijgen van vermoeidheid na de tijdswisseling dan wanneer je goed slaapt. Zorgen voor goede slaapomstandigheden loont de komende week dus extra. Vermijd alles wat je slaap kan verstoren, zoals cafeïne later op de dag, zware maaltijden ’s avonds of laat avondeten, alcohol en flinke lichamelijke inspanning 2-3 uur voor bedtijd. Gebruik rondom de tijdswisseling eventueel een reminder om de dag op tijd af te sluiten en te ontspannen voor bedtijd.

 

Toch moe? Doe even rustiger aan

Plan de eerste dagen na de tijdswisseling niet helemaal vol. Zo kan je het wat rustiger aan doen mocht je toch moe zijn. Houd er vooral rekening me dat je ’s avonds tijdelijk op een eerder tijdstip slaperig kan voelen.