· 

Hoe kan ik slapen met werkstress?

Het is erg druk op het werk en je holt van de ene afspraak naar de andere. ‘s Avonds rol je doodmoe je bed in en je hoopt dat je lekker kan slapen, zodat je er de volgende dag weer beter tegen kan. Maar helaas, ook in bed spookt er nog van alles door je hoofd. Lekker slapen kun je dan wel vergeten en de volgende dag wordt de werkstress alleen nog maar erger.

Vicieuze cirkel

Eigenlijk zou je zelfs kunnen zeggen dat je slecht slaapt omdat je zoveel werkstress hebt, maar ook dat slecht slapen bijdraagt aan de stress die je op je werk ondervindt. Uit onderzoek aan de Radboud Universiteit blijkt dat het echt een vicieuze cirkel is: door de stress slaap je slecht en omdat je slecht slaapt krijg je weer extra stress. Bij verreweg de meeste mensen blijkt piekeren daar een grote rol bij te spelen. Eigenlijk zou je dat malen over van alles en nog wat met één druk op de knop willen uitzetten.

 

Veeleisend werk

Uit onderzoek van de Universiteit Groningen komt naar voren dat naarmate je werk veeleisender is, de kans op slechter slapen groter is. Als je dan ook nog eens het gevoel hebt dat je niet voldoende controle hebt over het werk wordt het nog moeilijker om lekker ontspannen in slaap te vallen. Het wordt dan een hele opgave om je werk los te laten als je naar huis gaat.

 

Tips om beter te slapen met werkstress

  1. Zorg dat je overdag voldoende rustperioden hebt tussen je werkzaamheden.
  2. Houd vaste bedtijden aan en sta vooral zoveel mogelijk op dezelfde tijd op.
  3. Overdenk op een vast tijdstip eerder op de avond kort wat er die dag is gebeurt. Zo voorkom je dat al die werkgerelateerde dingen je gaan storen als je wilt slapen.
  4. Probeer je te ontspannen als je gaat slapen; doe bijvoorbeeld een ademoefening.
  5. Drink geen koffie of alcohol voor het slapen gaan.

 

Referenties:

De Lange et al. (2009). Journal of Sleep Research, 18(3), 374-383.

Van Laethem, et al. (2015), Journal of psychosomatic research, 79(5), 391-398.