· 

Melatonine als slaapmiddel, is dat wel terecht?

Het slapen lukt de laatste tijd niet zo goed. Dan maar even een melatonine pilletje slikken, zodat je wat beter uitgerust op je werk kunt verschijnen. Maar is dat eigenlijk wel zo’n goed idee? NEE zeggen artsen!

 

Melatonine is een hormoon dat je lichaam aanmaakt

 

 

Melatonine in een pilletje kan je niet zomaar helpen om je slaap te verbeteren. Natuurlijke melatonine is een hormoon dat je zelf aanmaakt in de pijnappelklier in je hersenen en het is sterk verbonden met onze biologische klok. De biologische klok in de hersenen zorgt er voor dat ons slaap/waakritme regelmatig blijft. Bij het donker worden neemt de hoeveelheid melatonine in het bloed sterk toe. Als het weer licht begint te worden, zo’n 12 uur later, wordt er weer minder melatonine aangemaakt. Daarom wordt melatonine ook wel het donker-hormoon genoemd.

In slaap komen

 

Als de hoeveelheid melatonine in je bloed ’s avonds voldoende is gestegen word je slaperig. Het is dan makkelijker om in slaap te vallen. Met een regelmatig slaap/waakritme gebeurt dat elke avond om ongeveer dezelfde tijd. Wanneer de slaaptijden onregelmatig zijn is het moeilijker voor de biologische klok om je te helpen in slaap te komen. Ook kan blootstelling aan zogenaamd ‘blauw’ licht in de avond of in de nacht er voor zorgen dat het melatonineniveau omlaag gaat. Vooral het ‘blauwe’ licht van schermen van computers, tablets en smartphones blokkeert de aanmaak van melatonine en vertraagt het inslapen. Oppassen dus met het gebruik van schermen in de avond!

 

Melatonine in een pilletje

 

Als je kunstmatige melatonine op een verkeerde wijze inneemt kan het je slaapprobleem juist groter maken. Melatonine is een klokhormoon en kan dus je biologische klok verzetten. Voor slaap werkt het eigenlijk alleen maar goed als er sprake is van een tekort aan je eigen natuurlijke melatonine, of als je eigen melatonineritme ernstig verschoven is. Dit kun je via de huisarts laten testen. Het is ook erg belangrijk om te weten wanneer je precies de melatonine moet innemen en wat de juiste dosis is. Dat hangt af van het eigen melatonineritme en dat is niet voor iedereen gelijk.

 

Gebruik dus niet zomaar melatonine voor je slaap zonder het eerst aan je huisarts te vragen.

 

Tips over melatonine

  1. Ook al is melatonine een ‘natuurlijke’ stof die je zelf aanmaakt, ga er niet zomaar zelf mee aan slag. Ga liever eerst naar de huisarts.
  2. Melatonine tegen slaapproblemen moet tenminste 2 uur voor de normale inslaaptijd worden ingenomen, maar het exacte tijdstip en de juiste dosis moet door een arts bepaald worden.
  3. Neem melatonine nooit later in de nacht in!
  4. Wil je melatonine gebruiken tegen jetlag? Neem het dan 2 uur voor de gewenste inslaaptijd in tijdens de eerste 2 tot 5 dagen. Het werkt alleen bij vliegen naar het oosten.