· 

Slaapproblemen door tv, computer en mobieltje

Tv kijken en het gebruik van computers en mobieltjes voor het slapengaan kan de slaap verstoren. Dit blijkt opnieuw uit een recent onderzoek van de National Sleep Foundation in de VS. Het kunstmatige licht en een verhoogde alertheid kunnen het inslapen vertragen. Vooral bij jongeren verstoren bovendien binnenkomende berichten het slapen.

 

“Helaas kunnen mobiele telefoons en computers die ons leven productiever en prettiger maken door overdadig gebruik bijdragen aan slaaptekort en laten zo miljoenen mensen de volgende dag minder goed functioneren,” aldus dr. Russell Rosenberg, vieze voorzitter van de National Sleep Foundation, over de uitkomsten van het onderzoek.

Slaaptekort wijdverbreid

2/3e van de 1,508 Amerikaanse studiedeelnemers tussen de 13 en 64 jaar gaven aan doordeweeks niet toe te komen aan voldoende slaap. 60% verklaarde bijna elke nacht last te hebben van slaapproblemen.

Elektronicagebruik vlak voor het slapen

Bijna alle deelnemers (95%) gaven aan meerdere keren per week in het laatste uur voor het slapengaan gebruik te maken van elektronica zoals tv, computers, computerspelletjes of mobieltjes. Het gebruik van deze technologieën vlak voor het slapen brengt diverse problemen voor het slapen met zich mee:

Probleem 1: Kunstmatig licht belemmert vrijkomen slaaphormoon

Beeldschermen van apparaten zoals tvs, computers en smart phones stralen kunstmatig licht uit en houden ons daardoor wakker. “De blootstelling aan kunstmatig licht tussen zonsondergang en slapengaan onderdrukt het vrijkomen van het hormoon melatonine, dat tot slaap aanzet, leidt tot meer alertheid en verschuift biologische ritmes naar een later tijdstip, waardoor het inslapen moeilijker wordt,“ aldus prof. dr. Czeisler van de Harvard Medical School. Vooral het blauwachtige licht van deze apparaten veroorzaakt deze effecten.

Probleem 2: Verhoogde alertheid door gsm, computerspelletjes en internet

Slaaponderzoeker dr. Gradisar vermoedt dat vooral technologieën waarbij men zelf actief betrokken is, zoals computerspelletjes, mobieltjes of het internet tot meer problemen bij het inslapen zouden leiden vergeleken met het gebruik van technologieën waarbij men zelf passief is, zoals tv kijken of luisteren naar muziek. Door actief te zijn blijft men alerter, waardoor inslapen langer kan duren.

Probleem 3: Binnenkomende berichten verstoren slaap

Met name op jonge leeftijd blijken daarnaast binnenkomende gesprekken, sms'jes of e-mails een verdere oorzaak voor verstoorde slaap te zijn. Bijna 10% van de deelnemers tussen 13 en 18 jaar gaven aan bijna dagelijks door hun mobiel uit de slaap gehaald te worden.

Slaaponderzoekers bezorgd over gevolgen voor gezondheid

Welke technologieën een uur voor het slapen gebruikt werden verschilde afhankelijk van de leeftijd. Terwijl tv kijken en het internet in de verschillende leeftijdscategorieën populair waren, maakten voornamelijk deelnemers tussen 13 en 29 jaar vlak voor het slapen nog gebruik van mobieltjes en computerspelletjes. Bijvoorbeeld gaven 56% van de deelnemers tussen 13 en 18 jaar aan een uur voor het slapen te bellen of sms'en, vergeleken met slechts 5 – 15% bij de deelnemers boven de 29 jaar.

Slaapexpert dr. Hale is bezorgd dat het uitgebreide gebruik van de potentieel slaapverstorende elektronica door vooral de jongere generaties ernstige gevolgen voor hun lichamelijke gezondheid, psychische ontwikkeling en welbevinden kan hebben.