· 

Het nieuwe slapen: Waarom slapen we nu anders? | Somnio slaapexpert Winni Hofman op Q Music

Veel mensen slapen de laatste tijd anders: De een komt moeilijk in slaap en ligt veel wakker, de ander slaap juist vaster en langer. Veel mensen vertellen dat zij de laatste weken meer dromen onthouden.

 

Hoe komt het dat onze slaap ineens veranderd is? Is dit het nieuwe slapen? Kai Merckx  van Q-Music vroeg aan Somnio slaapexpert Winni Hofman. Luister hier naar het fragment van De avond van Kai Merckx, uitgezonden op 2 april 2020 op Q-Music:

Of je in deze periode beter of slechter slaapt hangt van je omstandigheden af, legt Winni uit:

 

Minder reizen en je tijd zelf vrijer in kunnen delen, dat stelt meer mensen in staat om op natuurlijke wijze – zonder wekker - wakker te worden. Velen nemen ineens meer tijd om te slapen. Dat is gunstig voor je slaap. Je wordt uitgeruster wakker.

 

Omdat veel droomslaap juist tegen einde van je slaapperiode optreedt, kan je meer dromen als je langer slaapt. De kans dat je je dromen onthoudt is groter zonder wekker wakker wordt. In onze dromen verwerken we wat we overdag mee hebben gemaakt. Alles wat indruk maakt kan in je dromen terugkomen.

 

In deze onrustige tijden kan je echter ook bang zijn en piekeren. Dat kan je slaap juist verstoren en ervoor zorgen dat je meer wakker ligt. Wat kan je dan doen? Winni raadt aan om de gebeurtenissen van de dag al eerder op de avond te overdenken en je gedachten in steekwoorden op te schrijven. Zo heb je minder kans dat je ’s nachts ligt te piekeren. Probeer voor het slapen te ontspannen op een manier die voor jou werkt. Denk bijv. aan lichte yoga-oefeningen of lezen. We moeten ontspannen zijn om in slaap te kunnen komen. 

 

Is dit ‘het nieuwe slapen’ - of gaan we na deze quarantaineperiode weer terug naar wat we gewend zijn: Wat denk jij? Slaap jij nu ook beter of juist slechter en heb je daar iets van geleerd? Je kan hieronder een bericht achter laten. We zijn benieuwd naar jouw ervaringen.