Slaap nieuws

Lig je 's nachts urenlang wakker of slaap je heel onrustig? Met de Somnio slaaptherapie leer je beter slapen zonder pillen en middeltjes.

 

Somnio is opgericht door slaapexpert dr. Winni Hofman. Winni wordt regelmatig door journalisten gevraagd om interviews te geven over diverse onderwerpen die met slaap te maken hebben. Hier vind je een selectie van artikelen en interviews met Winni. Daarnaast posten we hier ook andere interessante artikelen, weetjes en bevindingen rondom slaap, slapeloosheid en andere slaapproblemen.

 

Het Somnio team wenst je veel leesplezier!

 

P. S.: Heb je een vraag of wil je iets toevoegen aan een artikel? Laat dan een commentaar achter of stuur ons een mailtje.

 

"De zin en onzin van dutjes en slaappillen" Stellingen over slapen in RD

Slaaptherapeut dr. Winni Hofman van Somnio besprak onlangs in het Reformatorisch Dagblad een aantal interessante stellingen over slapen, zoals “slaappillen helpen niet” en “middagdutjes werken contraproductief”. Over die laatste stelling zei ze dat een dutje niet te lang moet duren, om de slaap de volgende avond niet te verstoren en dat een powernap van een minuut of twintig het beste werkt. „Daarmee voorkom je dat je in een diepe slaap valt. Als dat wel gebeurt, duurt het lang voordat je weer goed wakker bent.” Het hele artikel kun je lezen op: De zin en onzin van dutjes en slaappillen - op rd.nl (te lezen met registratie of abonnement) 

Wintertijd 2023: Zo voorkom je vermoeidheid

Klok in herfstomgeving

Zondag, 29 oktober 2023, gaat de wintertijd in. De klok wordt in de nacht van zaterdag op zondag een uur teruggezet van 03:00 naar 02:00 uur. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor je slaap/waakritme. 

 

We krijgen er op de zondag gelukkig een extra uurtje bij – dat maakt het minder zwaar vergeleken met het wennen aan de zomertijd. Het is voor de meeste mensen ook veel gemakkelijker om een uur later te slapen en wakker te worden  dan een uur eerder. Toch moet onze interne klok wennen aan de tijdswisseling en dat kan tijdelijk voor extra vermoeidheid zorgen. Wanneer je daar de afgelopen jaren last van had kan je het beste vooruitplannen:

 

meer lezen

Melatonine: een voedingssupplement of een geneesmiddel?

Melatonine is een hormoon dat door het eigen lichaam wordt aangemaakt in de pijnappelklier in de hersenen. Melatonine is sterk verbonden met onze biologische klok in de hersenen. De biologische klok zorgt ervoor dat ons slaap/waakritme regelmatig blijft en in de pas blijft lopen met het 24-uursritme van dag en nacht.

 

oplichtende hersencellen
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

meer lezen

Je ritme weer oppakken na de vakantie

Terug van vakantie ben je hopelijk uitgerust en heb je mooie herinneringen aan die heerlijke vakantie. Misschien voel je je ook een beetje verdrietig dat de vakantie voorbij is of heb je juist veel zin in de komende periode. Onderaan lees je hoe je het vakantiegevoel nog even vast kunt houden en wat helpt bij een post-vakantie-dip.

 

Bij veel mensen verschuift het ritme tijdens de vakantie richting later opstaan en naar bed gaan. Wanneer je dan terug bent en weer één of meerdere uren vroeger op moet staan, kan dat aanvoelen als een jetlag, zelfs al was je tijdens je vakantie niet in een andere tijdzone.

meer lezen

"Natte sokken voor een koel hoofd: dit zijn jullie tips tegen plaknachten" Nu.nl artikel met Somnio slaapexpert Winni

Met de zomerse temperaturen zijn veel mensen aan puzzelen: Hoe houd je je slaapkamer koel en wat helpt om ondanks de warme goed in slaap te komen? De redactie van Nu.nl zette een aantal tips en trucjes van lezers op een rijtje. Terwijl de een zweert bij een verfrissend plons in natuurwater voor het slapen, raadt een andere lezer juist een warme douche aan. Wat weten we hierover vanuit de wetenschap? Slaapdeskundige Winni Hofman van Somnio lichtte het toe. 

 

Lees het artikel: 'Natte sokken voor een koel hoofd: dit zijn jullie ervaringen tegen plaknachten'. Gepubliceerd op nu.nl, 10 jun 2023. 

 

meer lezen

Ervaringsbericht slapeloosheid en Somnio slaaptherapie in Gezinsgids

Corina (36) sliep al langere tijd slecht. Inslapen duurde vaak een uur en daarnaast werd ze ook regelmatig 's nachts wakker. Het kon wel 1,5 uur duren voordat ze weer in slaap kwam. Toen Corina ontdekte dat ze vergoeding kon krijgen voor een slaaptherapie bij Somnio besloot de schrijfster haar ervaringen met slapeloosheid en de Somnio slaaptherapie te delen. 

Haar artikel verscheen in april 2023 in de Gezinsgids. Je kunt Corina's ervaringsbericht hieronder downloaden en lezen:

meer lezen

10 slaaptips voor warme nachten

De temperaturen stijgen de komende dagen weer richting de 30 graden. Hoe houd je jezelf en je slaapkamer koel zodat je goed kan slapen? Onze 10 slaaptips onderaan kunnen helpen.

 

Waarom slapen we bij hitte minder goed?

 

Ons interne slaap-waakritme is gekoppeld aan ons temperatuurritme. Onze lichaamstemperatuur stijgt over de dag heen en gaat - normaliter - in de avond dalen. Die temperatuurafname gaat gepaard met het gevoel van slaperigheid. ’s Nachts is onze lichaamstempratuur ca. 1 graad Celsius lager dan overdag. Je kan je voorstellen dat ons natuurlijke temperatuurritme verstoord kan raken door een hoge omgevingstemperatuur. Dat kan het inslapen en doorslapen lastiger maken. 

meer lezen

Gratis webinar 'Een betere slaapkwaliteit in elke levensfase'

Hoe zorg je voor een gezonde slaap? Dat leer je in het webinar 'Een betere slaapkwaliteit in elke levensfase', verzorgd door huisarts Tamara de Weijer en slaapexperts dr. Winni Hofman van Somnio en dr. Merijn van de Laar van Zorg voor Slaap. Je krijgt veel nuttige informatie en vooral ook praktische tips rondom het slapen. Mis het niet!

 

Onder andere komen de volgende onderwerpen aan bod: Hoe ziet de gezonde slaap eruit, afhankelijk van de leeftijd? Wat kan je doen als je last hebt van slapeloosheid? Wat helpt bij nachtmerries? Welke tips helpen om goed te slapen tijdens de overgang? Hoeveel slaap hebben we nodig? Wat kan je slaap in de weg staan? En nog veel meer!

 

Het webinar is opgenomen in samenwerking met VGZ en Albert Heijn en nog een maand online beschikbaar. Kijk het nu hier terug: 

 

meer lezen

De wintertijd staat voor de deur: Zó zorg je voor een soepele overgang voor je kind | Linda

 

De wintertijd komt eraan. A.s. zondag, 30 oktober, zetten we de klok een uur terug. Vooral voor (jonge) kinderen is het lastig om in een klap over te gaan naar de wintertijd. Bereid je kinderen niet op de wintertijd voor, dan blijft hun interne klok nog een paar dagen ingesteld op zomertijd. Dat kan betekenen dat zij zondag uit zichzelf een uur eerder slaperig en vooral een uur eerder wakker worden dan nu. Lastig voor kind en ouder! Vooral wanneer je kind nu al vroeg wakker wordt.

 

Om te zorgen voor een soepele overgang zonder vermoeidheid kan je kind het beste op tijd en stapsgewijs laten wennen. Op LINDA.nl lees je hoe je dat kan aanpakken. Somnio slaapexpert Winni Hofman heeft meegewerkt haan het artikel, verschenen op 25-10-2022.

 

Je vindt het artikel hier: De wintertijd staat voor de deur: Zó zorg je voor een soepele overgang voor je kind | Linda 

Slapen bij hitte: Wat helpt? Radio Veronica Ook Goeiemorgen

Wat helpt er op een hete zomerdag om de slaapkamer én je lichaam af te koelen zodat je kan slapen? 

  • Wat is een gunstige slaapkamertemperatuur?
  • Op welk tijdstip zet je de ramen het beste open?
  • Helpt koud douchen?
  • En warme thee?
  • Kan je pittig eten beter vermijden? 
  • Hoe zit het met alcohol? 

Slaapexpert Winni Hofman van Somnio legde het uit tijdens de ochtendshow 'Ook Goeiemorgen' met presentator Tim Klijn op Radio Veronica, uitgezonden 14-07-2022. Luister hieronder naar het fragment met Winni over goed slapen ondanks hitte:

 

meer lezen

NRC: "De Grote Hittegids: met deze tips kom je warme dagen door"

Lachend kindje wordt nat gesproeid op een zomerse dag

Hoe kom je het beste de dag en de nacht door bij temperaturen van meer dan 30 graden? Helpt een siësta, je polsen onder de kraan houden, een bevroren fles water voor de ventilator? Lees alles over omgaan met hitte in 'De Grote Hittegids’ van de NRC.

 

Slaapexpert Winni Hofman van Somnio werkte hieraan mee en beantwoorde de vraag ‘Is slapen met de airco of ventilator aan ongezond?’

 

 

Lees: De Grote Hittegids: met deze tips kom je warme dagen door - NRC

meer lezen

12 Tips om beter te slapen als je wakker ligt van de Oekraïne-oorlog

De oorlog in Oekraïne leidt bij veel mensen tot onrust, zorgen en soms angsten. Dat kan je ook ’s nachts wakker houden. Wat kan je doen om de impact van het oorlogsnieuws op je slaap te beperken?

 

meer lezen

'Hoe je als avondmens omgaat met de 9-5 werkmentaliteit' - Minder Werken podcast met Somnio slaapexpert Winni

Hoe vind je de juiste balans tussen werk en privé – daarover gaat de Minder Werken Podcast met Anna van den Breemer, journalist voor de Volkskrant. Deze week sprak Anna met slaapexpert Winni Hofman van Somnio over avondmensen.  

 

Als avondmens slaap je van nature laat en ontwaak je ook pas later in de ochtend. Later op de dag ben je vaak juist nog actief en productief.

 

Hoe komt het eigenlijk dat er avond- en ochtendmensen zijn? Welke rol speelt hierbij de biologische klok? Kunnen externe factoren je slaap/waakritme beïnvloeden, bijvoorbeeld cafeïne of licht?

 

Soms lijkt het dat er in de maatschappij een voorkeur is voor ochtendtypes. Zou het voor iedereen beter zijn om vroeg op te staan? Of kan je je werktijden beter afstemmen op je interne slaap/ritme, als dat mogelijk is? En wat is voor werkgevers handig om te weten over avondmensen?

  

Dit en nog veel meer kom je te weten in de podcastaflevering 'Hoe je als avondmens omgaat met de 9-5 werkmentaliteit'. Luister hier:

 

meer lezen

9 tips om snel aan de zomertijd te wennen

De lente is inmiddels officieel begonnen. We mogen al een tijdje genieten van lekker zonnig weer en meer daglicht overdag. Komend weekend gaat ook de zomertijd weer in: Op zondag, 27 maart 2022, zetten we de klokken een uur vooruit: van 2 uur naar 3 uur. De dag is dan een uurtje korter.

 

Door de overgang naar de zomertijd kan onze biologische klok tijdelijk van slag raken. Een klok die niet goed in de pas loopt met het dag/nachtritme kan leiden tot onrustige nachten en slaperigheid overdag gedurende meerdere dagen of soms zelfs 1 á 2 weken. Met onderstaande tips kun je je biologische klok helpen om gemakkelijker en sneller te wennen aan de tijdswisseling zodat je je overdag uitgeruster voelt.

 

meer lezen

Ervaringen van Somnio cliënten

Stripverhaal met ervaringen van Somnio cliënten
meer lezen

Hoe pas je na de vakantie je slaapritme aan? Blok&Toine NPO Radio 1

De zomervakantie is voorbij. We moeten weer terug in ons gewone ritme komen. Overdag werken, naar school gaan of andere activiteiten weer oppakken betekent vaak ook je slaapritme hieraan aanpassen. Dat leidt soms tot slaapproblemen.

 

Wat helpt om weer in je ritme te komen? Hoeveel slaap heb je eigenlijk nodig om goed te presteren? Wat kunnen slaapapps voor je doen? En zijn er tips die helpen om minder te piekeren wanneer je niet in slaap komt? 

 

Somnio slaapexpert Winni Hofman geeft hierop antwoord tijdens het radioprogramma Blok&Toine op NPO Radio 1. Luister hieronder naar de uitzending van 23-8-2021: 

 

meer lezen

Lekker slapen op vakantie: Radio 5 interview

Vakantie! Heerlijk: Rust, ontspanning, leuke activiteiten... vanuit thuis of even lekker weg naar een andere plek. Ga je op reis, dan betekent dat ook wennen aan het slapen in een andere omgeving.

 

Een ander bed, vreemde geluiden, meer of minder licht dan thuis. Ons brein reageert op nieuwe prikkels. Hierdoor kunnen we de eerste nacht in een ander bed alerter zijn en minder vast slapen. Dit wordt het first night effect genoemd. Slaaponderzoeker Winni Hofman van Somnio vertelt hoe dit komt en wat je kan doen om ook in een andere omgeving zo goed mogelijk te slapen. Luister naar Open Huis, NPO radio 5, uitgezonden op 29-06-2021:

meer lezen

'Hoe slaap je goed in een vreemd bed?' AD artikel

Voor veel mensen staat de vakantie voor de deur. Als je op reis gaat, dan slaap je de eerste nacht in een ander bed mogelijk minder vast dan thuis. Dit wordt ook 'het first night effect' genoemd. Somnio slaapexpert Winni Hofman legt uit hoe het komt en wat je kan doen om ook in een ander bed zo goed mogelijk te slapen.

 

Lees het artikel in AD: Hoe slaap je goed in een vreemd bed? 

 

meer lezen

EK voetbal en jetlag - NPO 2 radiointerview met Winni

Het EK voetbal is in volle gang. De wedstrijden vinden plaats in elf verschillende Europese steden, die ook in verschillende tijdszones liggen. Krijgen de spelers hierdoor te maken met jetlag? En wat betekent dat voor hun sportprestaties? Emmely de Wilt, presentator van radioprogramma ‘Het oor wil ook wat’ op NPO 2 vroeg het aan Somnio slaapexpert Winni Hofman. Luister hier naar het interview:

 

 

meer lezen

Gratis boekje “Tijd voor slaap - Geheimen achter gesloten ogen”

De Stichting Biowetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft in maart 2021 een boekje over slaap uitgegeven:

 

"We brengen wel een derde van ons leven slapend door. Maar wat gebeurt er eigenlijk met onze hersenen en met de rest van ons lichaam als we ’s nachts liggen te slapen? En waarom merk je het onmiddellijk als je, om wat voor reden dan ook, te weinig slaapt?

 

In dit cahier vertellen Nederlandse toponderzoekers onder andere over de talloze functies van slaap, over soorten slaap en over wat een slaaptekort met je doet. Zo worden ’s nachts bijvoorbeeld je hersenen schoongespoeld van afvalstoffen van overdag, slapen sommige dieren maar met een hersenhelft tegelijk, en is aangetoond dat er inderdaad een verschil in biologische klok is tussen avond- en ochtendmensen."

 

Slaapexpert Winni Hofman, oprichter van de Somnio online slaaptherapie, heeft hieraan ook een bijdrage geleverd: hoofdstuk 'Stoorzenders’, p. 41-43.

 

Het boekje is gratis en mag vrij gedeeld worden. Lees het boekje hier:

 

meer lezen