Slaap nieuws

Lig je 's nachts urenlang wakker of slaap je heel onrustig? Met de Somnio slaaptherapie leer je beter slapen zonder pillen en middeltjes.

 

Somnio is opgericht door slaapexpert dr. Winni Hofman. Winni wordt regelmatig door journalisten gevraagd om interviews te geven over diverse onderwerpen die met slaap te maken hebben. Hier vind je een selectie van artikelen en interviews met Winni. Daarnaast posten we hier ook andere interessante artikelen, weetjes en bevindingen rondom slaap, slapeloosheid en andere slaapproblemen.

 

Het Somnio team wenst je veel leesplezier!

 

P. S.: Heb je een vraag of wil je iets toevoegen aan een artikel? Laat dan een commentaar achter of stuur ons een mailtje.

 

Ted talk: Lever geen slaap in om langer door te werken

Lever je regelmatig slaapuren in om langer door te kunnen werken? Kijk dan eens de onderstaande TED talk van dokter Param Dedhia over slaap (in het Engels). Hij legt uit waarom voldoende slapen essentieel is om optimaal te kunnen zijn overdag en wat je kan doen om beter te slapen.

 

De Ted-talk is richt zich aan mensen die door levensstijl-keuzes of een stressvolle baan te weinig slapen. Het gaat niet om slaapstoornissen

meer lezen

Wat doen alcohol, cafeïne en nicotine met je slaap?

Je weet waarschijnlijk al dat koffiedrinken vlak voor het slapen gaan je wakker houdt. Maar wat doet cafeïne, de werkzame stof in je koffie, nu echt met je slaap? En hoe zit dat met alcohol om in slaap te komen, het zogenaamde slaapmutsje? En die laatste sigaret?

 

 

Cafeïne een stimulerend middel

 

Cafeïne werkt in op het centrale zenuwstelsel waar het de productie van adrenaline in de bijnieren stimuleert. Hierdoor gaat de hartslag omhoog, maar komt er ook meer glucose in het bloed, zodat je meer energie krijgt.

meer lezen

Je slaap bijhouden met een app: Hoe nuttig zijn sleep-trackers?

Er zijn talloze apps en fitnessarmbandjes op de markt waarvan geclaimd wordt dat zij je slaap meten. Dat roept een aantal vragen op: Wat meet zo’n 'sleep tracker' eigenlijk precies? Welke uitspraken over slaap kunnen a.d.h.v. de gemeten gegevens daadwerkelijk gemaakt worden? Wat zijn voor- en nadelen van het bijhouden van je slaap via een app of armbandje?

 

Nu.nl interviewde hierover een aantal slaapexperts, waaronder ook dr. Winni Hofman van Somnio. Lees het nu.nl artikel Apps die bijhouden hoe je slaapt hebben weinig nut 

 

meer lezen

“Soms was ik gewoon te bang om naar bed te gaan”

Onderstaand artikel is ontstaan in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. 

 

Meer dan de helft van alle ouderen heeft chronische slaapproblemen. En dat terwijl een goede nachtrust voor ouderen ontzettend belangrijk is. Gerard Oostenbrink (87) weet hoe slaapgebrek een mens kan slopen. “Overdag was ik compleet uitgeput. Soms liep ik dagenlang rond als een zombie."

 

meer lezen

3 praktische slaaptips voor de optimale slaapomgeving | Dr. Slaap

Slapen lijkt eenvoudig, vooral als je al flink vermoeid bent. Maar voor een goede nachtrust moeten alle omstandigheden goed zijn. Zo is je omgeving van belang, maar ook je mentale en fysieke situatie spelen een belangrijke rol. Winni Hofman van Somnio is slaaponderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Zij geeft, in samenwerking met VGZ, gratis handige slaaptips voor de ideale slaapomgeving. Ga er direct mee aan de slag voor een rustige nacht. 

meer lezen

Zijn dromen bedrog?

Dromen zijn beelden, geluiden, soms zelfs geuren die we kunnen ervaren als we slapen. Vroeger dacht men vaak dat dromen boodschappen waren die de ‘goden’ aan ons wilden doorgeven. Dromen kunnen soms bizar zijn: je fietst bijvoorbeeld met een Engelse vriend door de Sahara en spreekt Chinees tegen hem. Maar wat is dromen eigenlijk?

 

 

meer lezen

Somnio slaaptherapie met Fitter voucher

 

Spaar je via je werkgever HealthCoins met de Fitter app? En wil je beter leren slapen? Goed nieuws! Vanaf 1 april 2019 kan je je Fitter voucher gebruiken om de Somnio Compact slaaptherapie te volgen. 

 

Lees hier hoe het werkt.

Webinar Slaap jezelf fit! Nu gratis terugkijken

Met gezonde slaap haal je veel meer uit je dag. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Slaap komt nu eenmaal niet op commando. Somnio Online Slaaptherapie slaapconsulent Winni Hofman leert je tijdens een gratis webinar wat je slaap beïnvloedt en hoe je gezond kunt (blijven) slapen. 

 

Kijk het webinar terug via onderstaande link.

 

meer lezen

5 tips om snel aan de zomertijd te wennen

Aankomend weekend gaat de zomertijd weer in. Zondag, 31 maart 2019, worden de klokken een uur vooruit gezet: van 2 uur naar 3 uur. 

 

Door de overgang naar de zomertijd kan onze biologische klok tijdelijk van slag raken. Onrustige nachten en slaperigheid overdag zijn dan de gevolgen die meerdere dagen kunnen aanhouden. Heb je er eerder last van gehad of heb je jonge kinderen? Plan dan vooruit om te zorgen voor een soepele overgang:

meer lezen

Webinar: Haal meer uit je dag met goede slaap. Slaap jezelf fit!

Met gezonde slaap haal je veel meer uit je dag. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hoofd zit nog vol met wat er die dag is gebeurd. En slaap komt nu eenmaal niet op commando. Wat je doet overdag heeft invloed op je slaap en andersom.

 

Slaapconsulent Winni Hofman van Somnio leert je wat je slaap beïnvloedt en hoe je gezond kunt (blijven) slapen. Meld je aan voor het webinar woe 20 maart om 20:00 uur via de volgende website:  

 

meer lezen

Goedemorgen Nederland: Somnio slaapexpert pleit voor wintertijd

Somnio slaapexpert Winni Hofman op NPO 1

 

Op 4 maart 2019 stemt de EU over het permanent afschaffen van de zomer- of wintertijd.

 

Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman pleit voor een permanente wintertijd. Waarom dat beter is voor onze gezondheid lichtte Winni vanmorgen toe in de NPO 1 uitzending 'Goedemorgen Nederland’.

 

meer lezen

Uitslapen: doen of laten? Slaaptip van dr. Hofman op NPO 2 radio

 

Zei je moeder ook altijd dat uitslapen slecht voor je was en dat je beter vroeg op kon staan? En klopt dat eigenlijk? Luister naar Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman in het radio-programma Bureau Kijk in de Vegte. Uitgezonden op 17-02-2019 op NPO 2.

 

 

meer lezen

Slaap smakelijk!

meer lezen

Somnio slaaptherapie vergoed door Zorg en Zekerheid

 

 

Kan je niet in slaap komen, lig je 's nachts wakker, slaap je heel onrustig of wordt je te vroeg wakker? Dan kan de Somnio slaaptherapie jou helpen om weer beter te slapen - zonder pillen of andere middeltjes. Je krijgt weer grip op je slaap. 

 

De Somnio slaaptherapie wordt nu ook vergoed door Zorg en Zekerheid in het kader van zogenaamde preventieve cursussen, specifiek trainingen die door psychologen worden gegeven. De Somnio slaaptherapie wordt verzorgd door psychologen-NIP. 

 

meer lezen

Even een tik op de snooze knop en dan weer lekker verder pitten...

 

Veel mensen vinden het heerlijk om als de wekker ’s morgens gaat de snooze knop in te drukken en zich weer lekker om te draaien. De ‘snooze’ instelling is meestal afgesteld op ongeveer 9 minuten. Dus zo’n 9 minuten later gaat de wekker weer af. Ahhh....... uit dat ding! Zo, nu kunnen we tenminste nog eventjes slapen.

meer lezen

Zullen we dit weekend weer eens lekker gaan binge-watchen?

Hand met afstandbedining die naar tv wijst waarop Netflix te zien is

 

Binge-watching is verslavend. Het blijkt erg moeilijk te zijn om je los te scheuren van je beeldscherm om te gaan slapen. Streaming diensten spelen daar handig op in door een aflevering te eindigen met een cliffhanger, waardoor je er naar verlangt om te weten hoe het afloopt. Series worden zelfs speciaal voor dat doel gemaakt. De volgende aflevering wordt je al binnen een paar seconden voorgeschoteld. Je moet dan al sterk in je schoenen staan om je tv, tablet pc of smartphone toch uit te zetten...

 

meer lezen

Webinar ’Wake up call: Slaap voor een fit brein!’

 

Wat is de invloed van onze hersenen op slaap en wat gebeurt er als je niet slaapt? Slaapexpert prof. Eus van Someren vertelde alles over dit onderwerp tijdens het slaap-webinar van het Fitte Brein. Kijk het webinar gratis terug via:  www.hetfittebrein.nl/webinar/ 

 

meer lezen

Vergoeding Somnio slaaptherapie: Maak er gebruik van

 

Slaap je slecht? De Somnio online slaaptherapie helpt bij problemen met inslapen en doorslapen. Een slaaptherapie helpt op de lange duur beter dan slaapmiddelen - zonder de nadelen van dien.

 

De Somnio slaaptherapie wordt in 2019 door de volgende verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed, afhankelijk van de aanvullende verzekering. 

 

 

meer lezen

Meer bewustzijn voor slaap - Somnio werkt samen met Zorg en Zekerheid

 

Gezond slapen is net zo belangrijk als voldoende bewegen en gezonde voeding. Samen met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid wil Somnio het bewustzijn voor gezonde slaap vergroten. 

 

 

Als contentpartner levert Somnio betrouwbare informatie over slaap, gebaseerd wetenschappelijk onderzoek. Via het platform RelaxFocus van Zorg en Zekerheid delen wij tips en artikelen rondom slaap. We hopen zo meer mensen te inspireren om goed slapen een prioriteit te maken.

meer lezen

Nachtdieren: de puber | Puberbeesten NIX18

 

Pubers... 's Avonds willen ze niet naar bed gaan, in de ochtend zijn ze er niet uit te branden. De NIX18 campagne legt uit hoe het zit met deze 'nachtdieren':

meer lezen