Slaap nieuws

Interessante feiten, ontwikkelingen en artikelen rondom gezond slapen

Lig je 's nachts urenlang wakker of slaap je heel onrustig? Met de Somnio slaaptherapie leer je beter slapen zonder pillen en middeltjes.

 

Somnio is opgericht door slaapexpert dr. Winni Hofman, die zelf ook onderzoek doet naar slaap. Winni wordt regelmatig door journalisten gevraagd om interviews te geven over diverse onderwerpen die met slaap te maken hebben. Hier vind je een selectie van artikelen en interviews met Winni. Daarnaast posten we hier ook andere interessante artikelen, weetjes en bevindingen rondom slaap, slapeloosheid en andere slaapproblemen.

 

Het Somnio team wenst je veel leesplezier!

 

P. S.: Heb je een vraag of wil je iets toevoegen aan een artikel? Laat dan een commentaar achter.

Webinar: Haal meer uit je dag met goede slaap. Slaap jezelf fit!

Met gezonde slaap haal je veel meer uit je dag. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je hoofd zit nog vol met wat er die dag is gebeurd. En slaap komt nu eenmaal niet op commando. Wat je doet overdag heeft invloed op je slaap en andersom.

 

Slaapconsulent Winni Hofman van Somnio leert je wat je slaap beïnvloedt en hoe je gezond kunt (blijven) slapen. Meld je aan voor het webinar woe 20 maart om 20:00 uur via de volgende website:   

Goedemorgen Nederland: Somnio slaapexpert pleit voor wintertijd

 

Op 4 maart 2019 stemt de EU over het permanent afschaffen van de zomer- of wintertijd.

 

Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman pleit voor een permanente wintertijd. Waarom dat beter is voor onze gezondheid lichtte Winni vanmorgen toe in de NPO 1 uitzending 'Goedemorgen Nederland’.

 

Je kan dit item hier terugzien (vanaf 8:15 min): Goedemorgen Nederland NPO 1 04-03-2019

 

Uitslapen: doen of laten? Slaaptip van dr. Hofman op NPO 2 radio

Zei je moeder ook altijd dat uitslapen slecht voor je was en dat je beter vroeg op kon staan? En klopt dat eigenlijk? Luister naar Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman in het radio-programma Bureau Kijk in de Vegte. Uitgezonden op 17-02-2019 op NPO 2.

 

Slaap smakelijk!

Slapen en eten staan niet los van elkaar. Wat kan je eten of drinken om beter te slapen of om juist alert te blijven? En wat kan je beter vermijden? Lees het artikel 'Slaap Smakelijk!' met Somnio slaapexpert dr.  Hofman, verschenen in het magazine ‘Aan de keukentafel met Coop' op 18 januari 2019.  

Download
Slaap Smakelijk!
Artikel over slaap en voeding met slaapexpert Winni Hofman van Somnio in het magazine ‘Aan de keukentafel met Coop’
SlaapSmakelijk-SomnioExpertWHofmanInCoop
Adobe Acrobat document 203.7 KB

Somnio slaaptherapie vergoed door Zorg en Zekerheid

Kan je niet in slaap komen, lig je 's nachts wakker, slaap je heel onrustig of wordt je te vroeg wakker? Dan kan de Somnio slaaptherapie jou helpen om weer beter te slapen - zonder pillen of andere middeltjes. Je krijgt weer grip op je slaap.

 

De Somnio slaaptherapie wordt nu ook vergoed door Zorg en Zekerheid in het kader van zogenaamde preventieve cursussen, specifiek trainingen die door psychologen worden gegeven. De Somnio slaaptherapie wordt verzorgd door psychologen-NIP. 

Vergoeding door andere verzekeraars

Daarnaast vergoeden ook diverse andere zorgverzekeraars de Somnio slaaptherapie (gedeeltelijk). 

 

Samenwerking Somnio en Zorg en Zekerheid

Wist je dat Somnio ook contentpartner is van Zorg en Zekerheid? Via het platform RelaxFocus van Zorg en Zekerheid delen wij slaaptips en andere informatie rondom slaap. Binnenkort volgt er ook slaap-webinar met Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman. Volg ons op social media of abonneer onze nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven.  

Even een tik op de snooze knop en dan weer lekker verder pitten...

Veel mensen vinden het heerlijk om als de wekker ’s morgens gaat de snooze knop in te drukken en zich weer lekker om te draaien. De ‘snooze’ instelling is meestal afgesteld op ongeveer 9 minuten. Dus zo’n 9 minuten later gaat de wekker weer af. Ahhh....... uit dat ding! Zo, nu kunnen we tenminste nog eventjes slapen.

Maar is snoozen eigenlijk wel zo goed voor je gezondheid?

Het beste is om zoveel mogelijk in een aaneengesloten stuk te slapen en op natuurlijke wijze wakker te worden. Tijdens de slaap doorlopen we een aantal cycli van lichte slaap, diepe slaap en aan het einde van een cyclus de REM-slaap of droomslaap. Het is heel normaal om na het einde van een REM-periode even wakker te worden. Meestal is dit zo kort dat we ons dat niet eens bewust herinneren. De hersenactiviteit tijdens de REM-slaap lijkt meer op de activiteit van de hersenen als we wakker of hooguit in lichte slaap zijn. Het kost dan  minder moeite om wakker te worden dan wakker worden uit de diepe slaap. Uit de diepe slaap wakker worden kost de meeste moeite en als dat gebeurt voelen we ons vaak slaapdronken.

 


Je biologische klok

Na de REM-slaap begint de volgende cyclus weer opnieuw met lichte slaap. Het is dus eigenlijk het meest natuurlijk om zonder wekker wakker te worden na de laatste REM-periode. Helaas is dat voor de meesten van ons niet weggelegd. We hebben een wekker nodig om op tijd wakker te worden en verstoren daarmee ons natuurlijke ritme. Dit natuurlijke ritme wordt aangestuurd door de biologische klok. De slaap die we nog erbij krijgen als we snoozen is van slechte kwaliteit en draagt absoluut niet bij aan een gezonde slaap. Integendeel: regelmatig snoozen zorgt er voor dat we onze eigen biologische klok gaan tegenwerken. Bovendien voel je je vaak minder uitgerust en meer vermoeid.

 

Niet doen, dus, dat snoozen! Maar het is natuurlijk wel erg verleidelijk... Hoe kunnen we nu aanleren om op te staan zonder eerst te snoozen?

 

Een paar tips:

 • Zet je wekker verder weg, zodat je er niet makkelijk bij kunt om op de snooze-knop te drukken.
 • Geef jezelf een beloning (bijvoorbeeld iets lekkers bij het ontbijt) als het je lukt om meteen op te staan.
 • Heb je misschien het gevoel dat je te weinig slaap krijgt? Probeer om vroeger naar bed te gaan. Verander je bedtijd heel geleidelijk, bijvoorbeeld met een kwartier per 2 dagen, om aan de vervroegde bedtijd te wennen. 

Zullen we dit weekend weer eens lekker gaan binge-watchen?

Binge-watching is verslavend. Het blijkt erg moeilijk te zijn om je los te scheuren van je beeldscherm om te gaan slapen. Streaming diensten spelen daar handig op in door een aflevering te eindigen met een cliffhanger, waardoor je er naar verlangt om te weten hoe het afloopt. Series worden zelfs speciaal voor dat doel gemaakt. De volgende aflevering wordt je al binnen een paar seconden voorgeschoteld. Je moet dan al sterk in je schoenen staan om je tv, tablet pc of smartphone toch uit te zetten...

 

 

Seriemarathon

In een onderzoek van Netflix onder haar eigen kijkers wordt binge-watching gedefinieerd als het kijken van 2 tot 6 afleveringen van een serie achter elkaar. Een gemiddelde kijker kan dan in 5 dagen een volledig seizoen van een serie afkijken. In Nederland neemt het binge-watchen steeds meer toe. Ongeveer 60% van de Nederlanders gaat zich wel eens te buiten aan binge-watchen en gemiddeld wordt er zo’n 3 uur gekeken.

 

 

Maar hoe gezond is binge-watchen nou eigenlijk? Een CEO van Netflix bekende eens dat “slaap de vijand is van Netflix”. Als slapen helemaal niet meer nodig is zou dat diensten als Netflix kennelijk goed uitkomen... Maar slaap is wel degelijk noodzakelijk voor zowel ons dagelijks functioneren als voor onze gezondheid.

Meisje voor de tv

Vermoeidheid en slapeloosheid

In 2017 is een vragenlijst onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical Sleep Medicine met 423 jonge volwassenen in de leeftijd van 18 – 25 jaar. Ruim 80% vond zichzelf een binge-watcher en zat gemiddeld ruim 3 uur aan het beeld gekluisterd. Binge-watchers voelden zich vermoeider en hadden een slechtere slaapkwaliteit dan niet-binge-watchers. Een binge-watcher bleek 98% meer kans te hebben op slapeloosheid (insomnie). De negatieve invloed van binge-watchen op de slaap had een duidelijk verband met een grotere aktiviteit in het brein waardoor het slapen bemoeilijkt werd.

 

 

Vermoeidheid en slaperigheid overdag kunnen ook gevolgen hebben voor werk of studie. Het is bekend dat slaaptekort kan leiden tot het maken van meer fouten, zowel op het werk als bijvoorbeeld in het verkeer. Ook weten we dat blauw licht dat van de schermen afkomt de biologische klok in de hersenen vertraagt, zodat we pas later in slaap kunnen vallen.

Een paar tips

 

 • Beperk het binge-watchen tot het weekend
 • Stel al eerder een maximum aantal afleveringen in
 • Stop een uur voor het slapen gaan met kijken
 • Pauzeer af en toe om even te bewegen
 • Drink water in plaats van iets alcoholisch
 • Zet niet teveel snacks binnen handbereik
 • Gebruik je mobiele device niet in bed
 • Maak gebruik van een app, filter of bril om het blauwe licht af te vangen

Webinar ’Wake up call: Slaap voor een fit brein!’

Op woensdag 28 november om 20.00 uur zendt het Fitte Brein live het tweede webinar uit, dit keer met als thema ’Slaap’. Wat is de invloed van onze hersenen op de slaap en wat gebeurt er als je niet slaapt? Prof. Eus van Someren vertelt u alles over dit onderwerp en u heeft de mogelijkheid om uw persoonlijke vragen te stellen. Meld u nu gratis aan via www.hetfittebrein.nl/webinar/ 

Vergoeding Somnio slaaptherapie: Maak er gebruik van

Slaap je slecht? De Somnio online slaaptherapie helpt bij problemen met inslapen en doorslapen. Een slaaptherapie helpt op de lange duur beter dan slaapmiddelen - zonder de nadelen van dien.

Vergoeding Somnio slaaptherapie 2019

De Somnio slaaptherapie wordt in 2019 door onderstaande verzekeraars (gedeeltelijk) vergoed, afhankelijk van de aanvullende verzekering. Check je polis of neem contact op met je verzekeraar voor vragen en actuele informatie.

Avéro Achmea

 • met een Royaal of Excellent aanvullende verzekering max. € 150 per kalenderjaar

FBTO

 • met de module Conditie en Fitheid tot max. € 150 per kalenderjaar

Gemeenten Optimaal

 • vanaf aanvullende verzekering 'Optimaal Aanvullend 2'  max. € 115 per kalenderjaar

Interpolis 

 • Met MeerZeker max. € 250 of met ZonderZorgen max. € 300 per kalenderjaar 

ONVZ

 • afhankelijk van het aanvullende verzekeringspakket per persoon per kalenderjaar max. € 75 met Extrafit, max. € 150 met Benfit, max. € 250 met Optifit max. € 325 met Topfit en max. € 500 met Superfit

OZF

 • met AV Compact en AV Royaal max. € 150 per kalenderjaar

Pro Life

 • met een Smallpolis, Mediumpolis, Largepolis, Extra Largepolis aanvullende verzekering max. € 150 per kalenderjaar

VGZ

 • vergoeding mogelijk in het kader van preventie vanuit de aanvullende pakketten als je verzekerd bent via het collectief van je ouderen-, thuiszorg of patiëntenorganisatie. Zie vgz.nl/vergoedingen/preventie voor meer informatie.

Zilveren Kruis

 • vanaf een 1 ster aanvullende verzekering max. € 150 per kalenderjaar

Zorg en Zekerheid

 • eventueel vergoeding mogelijk in het kader van 'preventieve cursussen'. Neem contact op met de verzekeraar 

Andere verzekeraars vergoeden de slaaptherapie mogelijk ook

Let op: Vaak is er in de aanvullende pakketten vergoeding mogelijk voor cursussen over ‘leefstijl’, ‘gezondheid’ of ‘preventie’ e.d. Neem hierover contact op met je verzekeraar.

Meer bewustzijn voor slaap - Somnio werkt samen met Zorg en Zekerheid

 

Gezond slapen is net zo belangrijk als voldoende bewegen en gezonde voeding. Samen met zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid wil Somnio het bewustzijn voor gezonde slaap vergroten. 

 

Als contentpartner levert Somnio betrouwbare informatie over slaap, gebaseerd wetenschappelijk onderzoek. Via het platform RelaxFocus van Zorg en Zekerheid delen wij tips en artikelen rondom slaap. We hopen zo meer mensen te inspireren om goed slapen een prioriteit te maken.

 

Nachtdieren: de puber | Puberbeesten NIX18

Pubers... 's Avonds willen ze niet naar bed gaan, in de ochtend zijn ze er niet uit te branden. De NIX18 campagne legt uit hoe het zit met deze 'nachtdieren':

 

 

Voor meer informatie over slaap en pubers, zie ook 

Slaapproblemen door blauw licht - ''Krakers'' uitzending

Tijd voor bed - 7Days interview met Somnio slaapexpert dr. Hofman

Slaap van baby tot puberteit 

 

Geen zomer- én wintertijd meer? Kies dan voor wintertijd

Het einde van de halfjaarlijkse tijdswisseling is in zicht. De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat EU-landen vanaf 2019 zelf mogen bepalen welke tijd zij voortaan willen hanteren. Deze keuze beïnvloedt niet alleen onze slaap, maar ook ons functioneren overdag, onze gezondheid en de verkeersveiligheid.

 

Op het eerste gezicht lijkt de keuze voor permanente zomertijd aantrekkelijk. ’Heerlijk dat extra uurtje licht ’s avonds in de zomer’, vinden veel mensen. We moeten ons echter ook de nadelen hiervan realiseren. In de winter zou de zon dan pas rond 10 uur op gaan. Wat betekent voor ons lichaam? 

 

­­­We zijn dagdieren

Ons lichaam is erop ingesteld dat wij actief zijn wanneer het buiten licht is en slapen wanneer het donker is. Dit gedrag wordt aangestuurd door de biologische klok in onze hersenen en ons lichaam. Naast het slaap/waakritme zijn er veel meer biologische ritmes, zoals hormoonspiegels, verteringsprocessen, de lichaamstemperatuur, ons prestatievermogen.

Onze interne klokken zijn gevoelig voor licht en de tijden waarop we daaraan bloot zijn gesteld. Daglicht in de ochtend helpt bij het wakker worden en zorgt er voor dat onze interne ritmes afgestemd blijven op het omgevingsritme. Licht maakt ons alerter en is belangrijk voor onze stemming.

 

Ritmes uit de pas

Wat er gebeurt wanneer de ritmes in ons lichaam uit de pas lopen merken we bij een jetlag. Je interne ritme komen dan ineens niet meer overeen met het lokale omgevingsritme. Je kan je je slaperig, suf en zelf misselijk gaan voelen. Maar ook zonder je tijdzone te verlaten kan je last hebben van ritmeverschuivingen. Avondmensen die vroeg op moeten, maar van nature liever laat opstaan en tot laat actief zijn bouwen door de week een slaaptekort op. Op vrije dagen slapen zij dan lang uit. Veel tieners hebben daar last van. Rond de puberteit verschuift je interne ritme richting avondtype. Je wordt pas laat slaperig. Vroeg opstaan is dan moeilijk. Het verschil tussen je interne ritme en het omgevingsritme (school- of werktijden) leidt tot slaaptekort. Tijdens de zomertijd is dit verschil nog extremer.

 

Wist je dat…

 • Nederland pas in 1909 een Nationale tijd kreeg? Daarvoor werden er per plaats andere tijden gehanteerd.
 • Nederland geografisch gezien in de tijdzone van Greenwich Mean Time (GMT, Britse tijd) valt?
 • onze huidige standaardtijd (GMT+1 oftewel Midden-Europeese Tijd, MET) tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers is ingevoerd in het hele bezette gebied? De tijd werd niet teruggezet na het einde van de oorlog.
 • de zomertijd voor het eerst is ingevoerd door de Duitsers in 1916 tijdens de Eerste Wereldoorlog om kolen te besparen? Tijdens de Tweede Wereldoorlog en 1977, tijdens de oliecrises, is de zomertijd in Nederland opnieuw ingevoerd.

Late zonsopkomst in de winter

Kiest Nederland voor een permanente zomertijd, dan gaat de zon in de midwinter heel laat op: om 9:45 uur in het oosten en 10 uur in het westen van het land. Van mid-oktober tot mid-februari betekent dat voor de meeste mensen dus ruim voor zonsopgang beginnen met werken of studeren. Je gaat dan tegen je interne ritme in die voor zonsopgang nog ingesteld is op slapen. We zijn dan minder alert. De kans op slaaptekort neemt toe, met alle gevolgen van dien - zoals verminderd prestatievermogen en welbevinden. Chronisch slaaptekort kan zelfs gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

Voor iedereen die nu al moeten schuiven met hun ritmes - tieners, avondtypes, mensen die vroege diensten draaien - wordt het extra zwaar om nog een uur eerder te beginnen. Een latere zonsopgang betekent bovendien ook een langere periode ’s ochtends in het donker naar school of werk gaan.

 

Langer licht 's avonds

Daar tegenover staan een aantal voordelen van een permanente zomertijd: Door de latere zonsondergangen kunnen veel mensen na werktijd langere tijd in het daglicht doorbrengen. Met een permanente wintertijd gaat de zon in de zomer dan tussen 20 en 21 uur onder en in het voorjaar en de herfst dus nog eerder. Deze voordelen wegen niet op tegen de eerder genoemde nadelen. 

 

Europese Slaaponderzoek Vereniging is voor permanente wintertijd

Op een recent congres van de Europese slaaponderzoekvereniging (European Sleep Research Society, ESRS) kwamen onderzoekers dan ook tot de conclusie dat Nederland het beste kan kiezen voor een permanente wintertijd. Binnenkort volgt hierover een officiële uitspraak, kondigden Nederlandse slaaponderzoekers op twitter aan:

Discussie en grafieken

Voor een interessante discussie rondom de zomertijd/wintertijd en grafieken die de hele tijdsverschuivingen inzichtelijk maken, zie ook deze thread van wetenschapper dr. Marco Langroek op twitter:

EenVandaag

Kijk ook 'Nederland moet beslissen: willen we overschakelen op zomertijd of wintertijd?' van EenVandaag Avrotros:

 

5 tips om soepel over te gaan naar de wintertijd

Klok in herfstomgeving

De dagen worden korter en binnenkort is het weer zover: De wintertijd gaat in, misschien voor de laatste keer.

 

In de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober 2018 wordt de klok één uur terug gezet van 03:00 naar 02:00 uur. 

 

De zon gaat dan in een klap weer een uur vroeger op en onder. Dit kan ons biologisch ritme verstoren. Niet iedereen past zich even makkelijk aan de nieuwe tijden aan. Met onderstaande tips zorg je voor een soepele overgang naar de wintertijd.

 

 Met deze tips wen je sneller aan de wintertijd:

 1. Plan vooruit en stel je op tijd in op de wintertijd: Begin al enkele dagen voor de tijdswisseling met het aanpassen van je bedtijden. Schuif je bedtijden bijv. per dag een kwartier achteruit. Lukt dat niet met je schema door de week? Schuif dan vanaf vrijdag (26-10) met een half uur. Pas ook andere routines op die manier aan, bijvoorbeeld de tijden waarop je eet.
 2. Zet de klokken al op zaterdag eerder in de avond terug en probeer je gewone bedtijd aan te houden.
 3. Zet zondag je wekker zodat je op het gebruikelijke tijdstip wakker wordt en ga ’s avonds weer op de gewone tijd naar bed.
 4. Doe zondag een beetje rustig aan. Plan ook de eerste dagen na de tijdswisseling liever niet helemaal vol met extra activiteiten, maar houd deze dagen wat rustiger dan gewoon. Heb tijdelijk minder energie omdat je lichaam nog moet wennen aan de nieuwe tijd, dan kan je daar sneller van herstellen.
 5. Maak zolang het nog kan gebruik van de vroegere zonsopgangen en stel je ’s ochtends bloot aan daglicht. Zo kom je ’s ochtends beter op gang en wen je sneller aan de wintertijd.

Infographic 'Slaap - waar is dat eigenlijk goed voor?'

In samenwerking met Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman is onderstaande infographic over slaap ontstaan.  De slaapinfograpic is gepubliceerd in de Volkskrant op 8 september 2018.

Wonen met geluidshinder van vliegtuigen - wat doet het met je gezondheid?

Woningen zijn hard nodig in de regio rondom Amsterdam. Sinds kort mag er gebouwd worden op aan Schiphol grenzende gebieden met veel geluidsoverlast. Wat betekent dat voor mensen die daar straks gaan wonen? Voor EenVandaag legde Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman uit dat wonen in een gebied met geluidshinder nadelig is voor je gezondheid. Ook al lijk je gewend te raken aan de geluiden, je lichaam blijft er wel op reageren. 

Somnio ontvangt opnieuw kwaliteitskeurmerk

De kwaliteit van de Somnio online slaaptherapie wordt regelmatig getoetst. Onlangs werd er een audit gedaan door het  auditbureau QSN die Somnio in opdracht van Achmea Zorgverzekeringen beoordeelt. Somnio voldoet ook in 2018 weer aan de strenge eisen en werd door QSN goedgekeurd voor de Achmea Beoordelings Richtlijn (ABR). We hebben hiervoor weer het Achmea kwaliteitscertificaat ontvangen:

Somnio voldoet aan eisen Europese privacywetgeving (AVG/GDPR)

Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), ook bekend onder de Engelse naam General Data Protection Regulation (GDPR), van kracht. Deze wetgeving versterkt je privacy rechten en stelt strengere eisen dan voorheen aan alle organisaties om persoonsgegevens te beschermen en niet onnodig gegevens te bewaren.

 

De nieuwe wetgeving biedt niet alleen een betere bescherming tegen oneigenlijk gebruik van persoonsgegevens, maar maakt ook de taken en verplichtingen van de organisaties duidelijker.

 

Hoe gaat Somnio om met AVG?

Somnio handelt al in overeenstemming met de AVG of GDPR. De regels en de techniek van Somnio waren voor de nieuwe wetgeving al strenger, omdat wij ook de ethische normen van het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen) volgen. Alle binnen de slaaptherapie uitgewisselde informatie valt onder het beroepsgeheim.

 

Zijn de nieuwe maatregelen ook van toepassing op mijn gegevens van vóór mei 2018?

Jazeker! Al bij het begin van het ontwerp van Somnio in 2000 hechtte onze technisch directeur een zeer groot belang aan privacybescherming. De techniek en de beveiligingsmaatregelen worden steeds aangepast aan ervaringen en nieuwe inzichten.

 

Hoe lang bewaart Somnio mijn gegevens?

Wij garanderen dat je altijd je eigen consulten zal kunnen raadplegen. Op jouw verzoek kunnen deze gegevens verwijderd worden.

 

Hoe controleert Somnio kwaliteit van de beveiliging en procedures?

Er vindt regelmatig een interne audit plaats. De kwaliteit van ons systeem, inclusief de kwaliteit van de beveiliging, wordt ook beoordeeld door een onafhankelijke audit bureau van Achmea.

 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van de persoonsbeveiliging bij Somnio?

1.     De slaaptherapie vindt plaats op een aparte website (client.somnio.eu). Je hoeft op deze website je eigen voor- en achternaam niet te gebruiken als je dat niet wil. Je kan een willekeurig roepnaam kiezen.

2.     Jouw inschrijving is niet gekoppeld aan jouw email adres. Voor de Somnio slaaptherapie log je in met je Somnio gebruikersnaam en niet met een email-adres zoals op de meeste websites gebruikelijk is. Dit betekent dat als robots proberen gegevens te achterhalen door zomaar allerlei email-adressen te proberen dit nooit kan leiden tot jouw gegevens op de Somnio server.

3.     Jouw email adres is alleen bekend bij consulenten die lid zijn van het NIP.

4.     Een betaling kan betekenen dat jouw bankrekening gegevens bekend worden. Daarom voert jouw Somnio consulent de betaaladministratie uit. Zo kan ook de boekhoudafdeling jouw Somnio gebruikersnaam niet inzien. De boekhouding heeft geen toegang tot de Somnio systemen.

5.    De facturen, die op jouw verzoek ten behoeve van de zorgverzekeraar worden toegezonden, worden niet aan de accountant ter beschikking gesteld en worden opgemaakt door jouw Somnio consulent.

6.    De gegevens van de factuur, zoals het BSN nr., worden op een gescheiden systeem bewaard en zijn alleen toegankelijk voor de consulent.

 

Welke cookies worden door Somnio gebruikt?

1.     De persoonlijke gegevens van jouw slaaptherapie worden op een aparte website client.somnio.eu bewaard. Deze website heeft geen cookies van derden. De gegevens op deze website worden niet gedeeld met derden.
De communicatie tussen jou en je consulent blijft dus strikt geheim. Als je bijvoorbeeld aan je consulent iets over bedden vraagt is er geen cookie die jouw interesse in bedden registreert en je krijgt dus ook geen ongevraagde advertenties over bedden.

2.     Algemene gegevens over slaap en de informatie over onze producten worden via een separate website www.somnio.nl gepresenteerd. We gebruiken hier cookies (van Google Analytics) alleen voor het her-evalueren van de pagina’s van deze website, maar dit wordt nooit in verband gebracht met een individuele gebruiker.
Je logingegevens voor de slaaptherapie op www.client.somnio.eu zijn niet gekoppeld aan de website www.somnio.nl en worden op
www.somnio.nl niet bewaard. De betaalgegevens worden via een andere server verwerkt. Het is dus nooit mogelijk dat cookies jouw belangrijke persoonsgegevens gebruiken.

 

Wat wordt er met mijn email adres gedaan?

1.     Jouw email adres wordt absoluut nooit aan derden doorgegeven, tenzij je daar zelf expliciet toestemming voor geeft.

2.    Indien je toestemming geeft, sturen we je een nieuwsbrief over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van slaap. De nieuwsbrief bevat nooit teksten of reclame van derden.

 

Welke technische maatregelen heeft Somnio genomen om de beveiliging te waarborgen?

1.     De website voor behandeling en coaching van Somnio maakt geen gebruik van software van derden. In verband met de complexiteit van web-technologie, is het gangbaar dat veel bedrijven gebruik maken van softwarepakketten van derden om de kosten laag te houden. Vaak wordt software van derden niet up-to-date gehouden of worden beveiligingslekken niet meteen verbeterd of doorgegeven. Wij gebruiken alleen door onszelf ontwikkelde software. Het is duurder maar het voordeel is dat wij wel 100% controle hebben op beveiliging en updates.

2.    Somnio is voor de volle 100% door onze experts ontwikkeld en de volledige programma code is ons bekend en uitgebreid getest. We kunnen Somnio snel en onafhankelijk van andere web-software leveranciers op peil houden.

3.    De resultaten van het Somnio programma worden regelmatig door onze consulenten geverifieerd.

4.    Alleen jij en je consulent hebben toegang tot het behandelgedeelte van de Somnio website.

5.    We gebruiken een strenge fysieke beveiliging. Dit betekent dat voor iedere taak een andere server wordt gebruikt en deze servers zijn onderling niet gekoppeld. Niet alle servers zijn op dezelfde locatie opgesteld.

a.      De server voor de behandeling is helemaal gescheiden van de server voor opslag van de administratieve gegevens zoals bankrekening, BSN nr., etc. De servers hebben zelfs een verschillende server provider.

b.      De server voor de boekhouding staat volledig los van alle servers van Somnio.

c.      De consulenten maken notities en verzenden persoonlijke mail via twee aparte servers: een server voor de mail en een andere server voor documenten.

d.      De online betaling wordt door een aparte server verwerkt. Deze gegevens en je behandelingsgegevens kunnen door derden niet met elkaar in verband worden gebracht.

Welk effect heeft vliegtuiglawaai op onze slaap en gezondheid?

Schiphol mag groeien. Tegelijkertijd mogen er weer meer woningen in de omgeving van de luchthaven gebouwd worden. Hoe gaat dat samen? En wat betekent het toenemende vliegtuiglawaai voor de gezondheid van omwonenden? Dat onderzocht Teun van de Keuken voor het programma De Monitor (KRO-NCRV, NPO2). In uitzending ‘Woningbouw rondom Schiphol’ van 21-2-2018 lichtte Somnio slaapexpert dr. Winni Hofman toe wat het effect van vliegtuiglawaai op de slaap en gezondheid is.

 

Je kan de uitzending terugzien via deze link naar de NPO website: 

 

Woningbouw rondom Schiphol

 

 

 

Hoe zit dat met polyfasisch slapen?

Een polyfasisch slaapschema betekent dat je de hele dag door om de vier uur een dutje doet van twintig minuten. De dutjes vervangen de gebruikelijke lange slaapperiode 's nachts . Op die manier slaap je in totaal 2 uur per dag.

 

22 uur wakker kunnen zijn klinkt aantrekkelijk. Maar is polyfasisch slapen een gezonde alternatief voor de nachtslaap? Lees wat slaapexperts daarvan vinden, in het artikel "Functioneren met dagelijks 2 uur slaap? Hoe het echt zit met polyfasich slapen" met dr. Winni Hofman van Somnio, verschenen op 8 februari 2018 op vrouw.nl.

"Feit of fabel: Dit zijn de gevolgen van wintertijd op je biologische ritme" - Nu.nl artikel met Somnio slaapexpert dr. Hofman

Het laatste weekend van oktober was het weer zover: In de nacht van zaterdag op zondag zijn we weer overgegaan naar de wintertijd. Wat betekent het verzetten van de klok voor onze interne ritmes, zoals het slaap-waak-ritme? Slaapexperts dr. Hofman van Somnio en dr. Verbeek scheiden in een artikel op nu.nl feiten van fabels: 

 

Is de wintertijd makkelijker voor ons lichaam? Verzet je de klok het beste al 's avonds? Klopt het dat je een week lang een jetlag kan hebben na de tijdswisseling? Kan je door het overgaan naar de wintertijd in een winterdip belanden?

 

 

Lees het artikel op nu.nl